Acasă » Legal » USR: Legea plafonării este ineficientă, se reiterează măsurile care includ scăderea TVA

USR: Legea plafonării este ineficientă, se reiterează măsurile care includ scăderea TVA

7 ianuarie 2022
Legal
energynomics

USR reiterează setul de măsuri propuse pentru reechilibrarea preţurilor la energie, care include reducerea TVA și exceptarea de la plata certificatelor verzi şi reaminteşte că a avertizat asupra ineficienţei legii plafonării şi compensării.

„La doar două luni de la adoptarea legii plafonării şi compensării facturilor la energie, liderii coaliţiei la putere vorbesc despre cât de ‘ineficientă’ este aceasta, despre cum nu poate fi ea pusă în aplicare şi despre cum se impune adoptarea unui alt act normativ. În acest context, USR reaminteşte partidelor la guvernare măsurile propuse încă de la începutul lunii octombrie 2021, măsuri care, dacă ar fi fost implementate, ar fi ajutat într-adevăr populaţia şi mediul de afaceri să depăşească actuala criză cauzată de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale”, se arată într-un comunicat USR.

Deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, atrage atenţia asupra situaţiei marilor consumatori industriali, care şi-au redus sau închis producţia. El menţionează că România „a fost adusă în stadiul de a nu mai fi independentă energetic” şi că sistemul energetic „avea şi are nevoie de investiţii ca de aer”. Potrivit acestuia, după Revoluţie, companiile de energie ale României „au fost constant conduse de sinecurişti” de partid.

„USR a spus încă de la început că legea plafonării şi compensării va fi un eşec. Acum încep să vadă şi ei asta. Din păcate, românii suferă şi încă vor mai suferi din cauza lor. Am avertizat atunci, în octombrie, că producătorii industriali nu vor putea face faţă, că vor fi nevoiţi să închidă sau să-şi reducă consumul. Am avertizat că preţurile produselor lor vor exploda, produse pe care noi toţi le cumpărăm. De atunci, fix asta s-a întâmplat. Marii consumatori industriali şi-au redus sau chiar închis producţia. Azomureş a oprit total. Alro Slatina, un producător important de aluminiu, îşi reduce producţia cu 60%”, precizează el.

USR reaminteşte că încă din prima parte a lunii octombrie a propus un pachet de măsuri „pentru reducerea cu 32% a preţului la energie”, pachet care includea: scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA la electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici, pe o perioadă de 6 luni; subvenţii temporare pentru CET-uri; credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturilor la curent şi gaze; exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici.

USR menţionează că a prezentat public şi un set de măsuri pe termen lung pentru reechilibrarea preţurilor la energie, unele dintre acestea fiind: accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni disponibili pentru România, de investit în noi capacităţi de producţie; „decăpuşarea” companiilor de stat din energie; eliminarea monopolului OPCOM de pe piaţa bursieră de tranzacţionare a energiei electrice; reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune; finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

Alte propuneri sunt deblocarea investiţiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră; deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”; construirea cadrului administrativ şi legislativ pentru investiţiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

„Ulterior, la iniţiativa deputaţilor Cristina Prună şi Claudiu Năsui, USR a depus şi un proiect de lege cu măsurile pe termen scurt menite să scadă facturile pentru consumatorii casnici şi IMM-uri. Din păcate, în loc să fie dezbătut şi aprobat în regim de urgenţă, proiectul USR a fost respins de Senat pe 13 decembrie, după care s-a blocat la comisiile din Camera Deputaţilor”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *