Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Ungaria presează cu retragerea MOL din compania croată INA pe fondul investigațiilor statului croat asupra șefului MOL

Ungaria presează cu retragerea MOL din compania croată INA pe fondul investigațiilor statului croat asupra șefului MOL

3 octombrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Update: Ministerul ungar al Administraţiei Publice şi Justiţiei a primit un mandat european de arestare pe numele lui Zsolt Hernadi, preşedinte-CEO al companiei ungare de petrol şi gaze MOL,  dar ministerul a anunțat ca limba în care a fost trimis nu este adecvată. Mandatul trimis era în croată, dar ar fi trebuit să fie în ungară, engleză, germană sau franceză. Ministerul afirmă că aşteaptă versiunea corectă a mandatului.

Guvernul ungar a cerut miercuri grupului MOL să ia în calcul o posibilă vânzare a participaţiei deţinute la compania croată INA, în contextul divergenţelor dintre producătorul ungar de petrol şi gaze şi statul croat, potrivit Mediafax care citează cotidianul Portfolio.

Divergențele au pornit de la un caz de corupție investigat de autoritățile croate care le-au determinat pe acestea să emită un mandat de arestare european şi unul prin Interpol pentru directorul general al MOL. Acesta este suspectat că a oferit 5 milioane de euro sub formă de mită fostului premier croat Ivo Sanader în schimbul obținerii unei poziții dominante a MOL în compania croată de petrol și gaze INA. În ceea ce privește partea croată acuzată, Ivo Sanader a primit o sentinţă de zece ani, și în timp ce execută sentința a făcut apel.

Directorul general al MOL nu s-a prezentat la audieri la Zagreb pe 25 septembrie, iar reprezentanții judiciari croați au emis un ordin de reținere pe numele acestuia, o precondiţie pentru mandatul internaţional de arestare, scrie Portfolio.

Guvernului ungar consideră că procedurile inițiate de Croația sunt nedrepte și dau dimensiune politică unui caz economic

INA OwnershipGuvernul ungar, cel mai mare acționar al MOL, a subliniat că firma producătoare de hidrocarburi a investit în Croația circa 3 miliarde de euro în ultimii ani, fiind cel mai mare investitor al țării. INA, cu o participație MOL de 47,2%, a fost unul dintre beneficiarii direcți ai acestor investiții. În același timp, statul ungar acuză partea croată de nerespectarea obligațiilor sale, având un comportament nedrept.

„Ungaria a considerat, până în prezent, disputa dintre MOL şi Croaţia ca fiind un conflict economic (…). Evoluţia ultimelor zile a clarificat Guvernului că nu este doar atât. Pe lângă campania politică constantă din Croaţia, ameninţarea deschisă a Ministerului de Finanţe croat împotriva celui mai mare investitor al ţării, precum şi procedurile iniţiate de autorităţile judiciare din Croaţia împotriva MOL indică dispoziţia de a exercita presiuni pe alte căi decât cele economice. Aceste metode sunt inacceptabile în Uniunea Europeană, astfel că Ungaria nu le poate lăsa fără răspuns”, se arată într-un comunicat al guvernului ungar.

Guvernul ungar a cerut MOL reanalizarea portofoliului deținut de companie

Guvernul de la Budapesta a decis miercuri să anuleze participarea la un summit organizat joi la Dubrovnik (Croaţia). În plus, a cerut MO să ia în considerare vânzarea acţiunilor deţinute la INA către guvernul croat sau către o altă parte care s-ar arăta interesată. De asemenea, a cerut Ministerului de Justiţie şi agenţiei care administrează acţiunile statului la MOL să analizeze acţiunile civile şi penale care s-ar impune pentru daunele aduse MOL şi Ungariei, notează Mediafax.

În cadrul procesului de investigare a metodei prin care MOL și-a consolidat poziția în INA autoritățile croate au mai încercat de două ori să-l interogheze pe șeful MOL. Încercările s-au soldat cu eșecuri.

Guvernul croat a încheiat un acord cu MOL în ianuarie 2009 prin care grupul ungar a preluat controlul conducerii INA. MOL şi-a majorat, în 2008, participaţia la INA de la 25% la peste 47% printr-o ofertă publică, iar compania croată asigură aproape jumătate din producția MOL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *