Acasă » Petrol și Gaze » Ucraina vrea să reclame Rusia la Comisia Europeană pentru încălcarea Legii Concurenței

Ucraina vrea să reclame Rusia la Comisia Europeană pentru încălcarea Legii Concurenței

6 martie 2019
Import-Export
Gabriel Avăcăriței

Compania ucraineană Naftogaz pregătește o plângere oficială împotriva „practicilor abuzive și ilegale ale Gazprom”, a declarat marți, la Bruxelles, Yuriy Vitrenko, directorul executiv al grupului Naftogaz. Într-o dezbatere publică axată pe viitorul Ucrainei ca rută de tranzit al gazelor naturale și securitatea energetică europeană, organizat de European Policy Centre – EPC, oficialul Naftogaz și-a exprimat încrederea în statul de drept din Europa: „Există un sistem juridic funcțional, așa cum o demonstrează cazurile câștigate de noi în arbitrajele de la Stockholm”.

Vitrenko s-a referit la „intenția fermă” a Naftogaz de a aduce „problema practicilor abuzive și ilegale [ale Rusiei] în atenția UE sub forma unei reclamații privind încălcarea legilor concurenței”, care urmează să fie înregistrată spre sfârșitul lunii aprilie. „Pe lângă … arbitraje, vom începe să abordăm această problemă și în Europa folosind Legea concurenței ca bază legală, în beneficiul consumatorilor europeni, al statului ucrainean și al stabilității în regiune”, a adăugat Yuriy Vitrenko.

„Cerem Europei să nu trateze business as usual cu rușii”, Olena Zerkal (FOTO: European Policy Centre – EPC)

Prezentă, de asemenea, la dezbatere, Olena Zerkal, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Ucraina pe probleme de integrare europeană, a făcut un comentariu legat de acordul interimar al Consiliului UE cu Parlamentul European privind modificarea directivei gazelor naturale, obținut în februarie, în mandatul României la Președinția Consiliului. „Suntem foarte recunoscători Președinției Române pentru că a făcut posibilă adoptarea acestor amendamente la Directiva gazelor. Noi le susținem de peste un an, deoarece credem că aceasta este calea potrivită pentru a avansa spre un abordare juridică unitară aplicabilă tuturor companiilor care operează pe piața europeană”. La cererea energynomics.ro, Olena Zerkal s-a mai referit la impactul anticipat al schimbărilor convenite recent la nivelul Consiliului UE: „De-acum, foarte mult va depinde de modul în care aceste amendamente vor fi puse în aplicare, iar Comisia Europeană va avea un rol primordial. Noi continuăm să susținem că cea mai evidentă și mai corectă modalitate de a reglementa gazoductul Nord Stream 2, în cazul în care va ajunge să fie construit, ar fi un acord între Comisia Europeană și Rusia, prin care pot fi clarificate toate potențialele probleme”.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *