Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Ucraina va cumpăra gaze doar din Rusia

Ucraina va cumpăra gaze doar din Rusia

10 ianuarie 2014
Consumatori
energynomics

Ministrul ucrainean al Energiei a declarat agențiilor de presă Interfax și RIA Novosti că prețurile oferite la gaze de către Rusia sunt cele mai avantajoase pentru Ucraina. Această realitate stă la baza renunțării de la 1 ianuarie de către Ucraina la importurile din Polonia, Ungaria și Ungaria. Importurile din aceste state erau minore, și gazul cumpărat de la ele proveneau de fapt tot de la Gazprom. Cu toate acestea, acțiunea de a stopa alimentarea dintre Vestul Europei are o profundă valoare simbolică și politică privind opțiunea de moment a Ucrainei.

Importurile dintre Vest se derulau de circa doi ani, iar Slovacia, reprezenta principala poartă de intrare a acestor gaze spre Ucraina. Aici nu includem gazele furnizate de RWE, căci firma germană acționa ca intermediar acceptat de Gazprom, spre deosebire de ceilalți furnizori din vest, care au fost acuzați de managementul Gazprom de practici ilegale ori rebele.

Oficialii de la Kiev anunțaseră în 2013 că intenționează semnarea a încă unui acord cu Slovacia, un acord de importuri consistente de până la 10 miliarde de metri cubi de gaze anual. Vestea a fost primită cu entuziasm la timpul ei de către reprezentanții politicii europene și interpretată ca indicator al strategiei pro-europene adoptată de fosta republică sovietică.

Speranțele alimentate de programul Parteneriatului Estic derulat de UE s-au văzut pe jumătate destrămate când liderii politici ucraineni, în apropierea momentului Summit-ului de la Vilnius, au decis să nu mai semneze acordul de asociere la UE. Schimbarea radicală a macazului a fost ilustrată și de o călătorie făcută de președintele Ucrainei la Moscova, vizită făcută aproape imediat după ce au izbucnit contestările naționale la adresa acestei schimbări.

După ce nu a semnat acordul cu UE, Viktor Ianukovici a încheiat în decembrie un acord cu Rusia, prin care Ucraina a obţinut un împrumut de 15 miliarde de dolari prin emiterea și vânzarea unui pachet de obligațiuni special pentru a fi cumpărat de guvernul de la Kremlin. Totodată, a fost obținută și o reducere considerabilă a preţului la gaze. De la 1 ianuarie, preţul gazelor livrate statului ucrainean a scăzut de la 400 dolari/1.000 metri cubi la 268,5 dolari/1.000 metri cubi. Prețul va fi re-evaluat la fiecare patru luni.

Stoparea completă a intrării gazelor rusești în Ucraina de la furnizori din Vest contrazice declarația ministrului energiei din această țară, care a întărit recent că interesul statului ucrainea pentru gaze din Vest se menține intact și că va aprofunda diversificarea surselor de aprovizionare. În plus, ministrul sublinia și angajamentul guvernului de a dezvolta exploatarea resurselor interne cu ajutorul acordurilor semnate cu mari companii din domeniul gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *