Acasă » Electricitate » Nuclear » Turcia este interesată să cumpere reactoare modulare mici din SUA

Turcia este interesată să cumpere reactoare modulare mici din SUA

22 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Guvernul şi companii private din Turcia poartă discuții cu SUA privind achiziționarea de reactoare modulare mici (SMR), în condițiile în care Turcia vrea să renunțe la utilizarea cărbunelui pentru producția de electricitate, transmite Bloomberg.

“Există un interes serios în energia nucleară ca modalitate pentru a înlocui termocentralele”, a declarat marți Justin Friedman, consilier principal al Departamentului de Stat, într-un interviu pentru Bloomberg, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Justin Friedman, există posibilitatea achiziționării a până la 35 de reactoare modulare mici (SMR), având în vedere că Turcia vrea să ajungă la capacități de producție de energie nucleară de până la 20 de Gigawați în 2050.

“Acum întrebarea care se pune este cum să lucrăm împreună la nivel de guvern pentru a deschidea calea pentru cooperarea la nivel de companii”, a spus Justin Friedman.

Pe lista producătorilor americani de reactoare modulare mici (SMR) se numără companii precum NuScale Power Corp. şi TerraPower LLC. Acest tip de reactoare generează sute de megawați de energie electrică şi pot fi construite în serie, într-un mod similar cu componentele asamblate într-o uzină, spre deosebire de centralele nucleare tradiționale care sunt construite la comandă.

Investițiile în 35 de reactoare modulare mici (SMR) s-ar ridica la câteva miliard de dolari şi deocamdată este neclar cum va fi aranjată finanțarea, dacă discuțiile se vor finaliza cu un acord comercial.

Discuțiile cu SUA vin într-un moment în care compania rusească Rosatom se apropie de finalizarea centralei nucleare de la Akkuyu, în sudul Turciei. De asemenea, Guvernul de la Ankara negociază o a doua centrală nucleară, tot cu Rosatom, ce ar urma să fie construită pe coasta Mării Negre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *