Acasă » Interes general » Tranzacția de la Mintia ar putea să nu treacă de CSAT – surse

Tranzacția de la Mintia ar putea să nu treacă de CSAT – surse

6 septembrie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Tranzacția prin care CE Hunedoara, deținută de statul român prin intermediul Ministerului Energiei, a fost vândută irakienilor de la Mass Group Holding ar putea să nu fie avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), au declarat surse din industrie pentru Energynomics.

”A existat un proiect de preluare de către Romgaz. Acesta a fost ‘uitat’ într-un sertar. Acum, tranzacția mai trebuie să treacă și de CSAT, vom vedea…”, au spus sursele citate.

Într-o postare anterioară pe Facebook, senatorul social-democrat Ștefan Radu Oprea a afirmat că Mintia a fost vândută ”după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro”.

”Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune. De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de ‘privatizare’ prin închiderea termocentralei”, a scris senatorul.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu spune că Termocentrala de la Mintia a funcționat fără autorizație de mediu și până a fost oprită în aprilie 2021 a produs o altă pagubă de 680 de milioane de lei. Deci mai mult decât cei 150 de milioane de euro care n-au fost niciodată folosiți în retehnologizare.

”Prin fuziunea și ștergerea tuturor datoriilor la bugetul de stat, practic s-a înființat la sfârșitul lui 2012 Complexul Energetic Hunedoara, care avea Termocentrala de la Mintia și Termocentrala de la Paroșeni, și în 2013 s-au mai adăugat și cele patru mine. Au plecat cu zero datorii. În 2019, în noiembrie, s-a pronunțat insolvența. Puteți să vă imaginați că în acești ani de funcționare s-a ajuns la datorii de 1,5 miliarde de euro? 75% dintre aceste datorii sunt către bugetul de stat, 25% sunt către alte companii care au contractat materiale, servicii către CE Hunedoara. Termocentrala de la Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, și până a fost oprită în aprilie 2021 a produs o altă pagubă de 680 de milioane de lei. Deci mai mult decât cei 150 de milioane de euro care n-au fost niciodată folosiți în retehnologizare”, a afirmat Popescu.

Conform altor surse, la Mintia s-au investit, începând cu 2005, circa 230 de milioane de euro.

Ce spune noul proprietar

Marți, 6 septembrie, Ahmad Ismail Saleh, președintele MAS Group, care a cumpărat la licitație activele termocentralei Mintia a venit în România pentru a da asigurări referitoare la bunele intenții și pentru a prezenta viitoarea investiție de un miliard de euro într-o centrală nouă pe gaze la Mintia, conform e-nergia.ro.

“De îndată ce vom primi autorizațiile necesare, suntem gata să pornim investiția. Avem două companii de top, Siemens și GE, cu care avem parteneriate și sunt gata să livreze echipamentele necesare. Valoarea totală a investișiei în acest proiect este de un milliard de euro. În timpul lucrărilor, avem nevoie de 600 de persoane din zonă, ca viitori angajați. În timpul operării, avem nevoie de 200-250 de oameni”, a spus Saleh într-o conferință de presă organizată la Mintia.

“Pot să confirm aici în fața tuturor că nu ne vom atinge de nici un echipament vechi al centralei actuale, până la începerea construcției noii centrale. Suntem aici să construim, nu ca să dezmembrăm”, a spus oficialul, pe fondul temerilor din ce în ce mai accentuate că, înainte de a se întâmpla orice la Mintia vor fi tăiate toate echipamentele actuale și vor fi vândute la fier vechi.

El a reiterat că noua centrală nu va folosi deloc cărbune, ci doar gaze naturale. Pe de altă parte, noua capacitate de generare nu va produce și energie termică pentru orașul Deva (așa cum producea vechea termocentrală Mintia), dar oficialul a spus că, în urma discuției cu autoritățile locale, ca parte a investiției și fără vreun cost suplimentar, se vor construi “mici stații” pentru a produce energie termică pentru oraș, mai scrie e-nergia.ro.

”Nici n-ar fi putut produce energie termică în sistem centralizat, sistemul termiei centralizate din Deva e distrus, nu mai are nici abonați, așa cum, dealtfel, s-a întâmplat în multe din orașele României. Majoritatea foștilor abonați au acum centrale proprii”, a declarat, pentru Energynomics, o sursă din piață.

Un exemplu sunt școlile din Deva. După închiderea Mintia, în februarie 2021, peste 4.000 de copii au fost trimişi acasă, în lipsa căldurii şi apei calde din şcoli și grădinițe. Primăria a trebuit să finanțeze cu 3 milioane de euro circa 20 de centrale termice pe gaze, rezolvând, parțial, problemele legate de termie din oraș.

Mass Group Holding, înregistrată în Insulele Caymane/Marea Britanie, cu sediul central în Amman, Iordania, înfiinţată în 1994, are 2.500 angajaţi şi deţine capacităţi energetice de peste 8.600 MW. Grupul îşi concentrează activităţile în generarea de energie electrică, producţia de ciment şi producţia de fier şi oţel. În generarea de energie electrică are centrale care generează 8.600 MW în modul BOO (Build, Operate & Own), din care 4.500 MW în Bagdad, 4.000 MW în nordul Irakului (capacităţile din Irak produc energie electrică pe baza gazelor naturale) şi 100 MW în Iordania (unde este vorba despre energie eoliană; compania are 28 turbine eoliene, fiecare având o capacitate de 3,6 megawaţi). Compania produce anual 8 milioane tone de ciment şi 1,25 milioane tone de oţel.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *