Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Transgaz va înființa o alternativă a platformei de echilibrare motivând lichiditatea scăzută

Transgaz va înființa o alternativă a platformei de echilibrare motivând lichiditatea scăzută

7 iulie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Transgaz va pune în aplicare măsurile provizorii prevăzute în Regulamentul european și va crea o alternativă la platforma de echilibrare (APE) în absența unui nivel suficient de lichiditate a pieței angro de gaze pe termen scurt.

Compania a decis să ia această măsură întrucât lichiditatea pieței angro a gazelor pe termen scurt din România se situează la un nivel insuficient promovării concurenței în concordanță cu principiile generale prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene, de stabilire a unui cod de rețea privind echilibrarea rețelelor de transport gaze, conform Agerpres.

Pe piața angro de gaze din România funcționează în prezent două societăți care dețin licența de administrare a piețelor centralizate în sectorul gazelor naturale, respectiv Bursa Română de mărfuri (BRM), care a obținut licența în luna iulie 2013, și OPCOM, care, începând cu august 2013, a pus la dispoziția participanților la piață Platforma electronică de tranzacționare prin mecanismul PCGN-LN.

“Pe platforma BRM, de la debutul pieței până la 30 iunie 2015, au fost organizate 315 ședințe de licitații, finalizate cu încheierea a 142 de tranzacții, iar pe platforma OPCOM, de la debutul pieței până la finele lui iunie 2015, au fost organizate 22 de sesiuni de licitații, care nu s-au finalizat cu încheierea de tranzacții”, se menționează în raport.

Din totalul ședințelor de licitații inițiate pe platforma BRM, 196 au fost de cumpărare și 119 de vânzare. Ofertele au totalizat 48,779 milioane MWh, din care ofertele de vânzare 39,157 milioane MWh și cele de cumpărare 9,621 milioane MWh. Pe piața centralizată a gazelor administrată de BRM sunt înregistrați 144 de participanți, toți activi.

Pe OPCOM au fost inițiate 22 de tranzacții, din care 16 de vânzare și șase de cumpărare. Volumul total ofertat a fost de 4,57 milioane MWh la vânzare și de circa 16 ori mai mic la cumpărare, respectiv 296.800 MWh. Nu s-a încheiat nicio tranzacție. Pe OPCOM sunt înregistrați 16 participanți, din care doar trei activi.

În acest context, raportul precizează că, “în absența unui nivel suficient de lichiditate a pieței angro de gaze pe termen scurt, conform prevederilor Regulamentului UE, OTS (operatorul de transport și de sistem — n. r.) va pune în aplicare măsurile provizorii prevăzute în Regulament”.

Măsura provizorie pe care Transgaz are capabilitatea să o aplice și să o gestioneze în anul gazier 2015 — 2016 este crearea unei alternative la platforma de echilibrare (APE). Prin implementarea acesteia, Transgaz va recurge la determinarea dezechilibrului zilnic produs de utilizatorii rețelei prin intermediul unei platforme informaționale proprii, afirmă compania.

Prin acest instrument, utilizatorii de rețea vor avea posibilitatea de echilibrare a propriilor portofolii între ei, prin intermediul Facilității de transfer, după care se va recurge la determinarea dezechilibrelor finale și la echilibrarea sistemului național de transport prin crearea unui cadru de reglementare care să dea operatorului posibilitatea de a tranzacționa gaze în scopul echilibrării sistemului. OTS va factura dezechilibrele finale către utilizatorii de rețea, care le-au produs.

Până la data de 16 aprilie 2019, OTS va trebui să elimine măsurile provizorii și să implementeze toate prevederile regulamentului.

“Având în vedere că măsura provizorie propusă de Transgaz constă într-o alternativă la platforma de echilibrare, primul pas pe care și-l propune este de a face toate demersurile necesare pentru crearea și dezvoltarea unei platforme de echilibrare, propunându-și utilizarea acesteia începând cu anul gazier 2016 — 2017”, mai spune documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *