Acasă » Electricitate » Transelectrica și SIEMENS Energy România au dotat primul Laborator SCADA din cadrul Universității Politehnica din București

Transelectrica și SIEMENS Energy România au dotat primul Laborator SCADA din cadrul Universității Politehnica din București

14 octombrie 2020
Digitalizare
energynomics

Universitatea Politehnica din București are din această săptămână la dispoziție primul Laborator SCADA propriu, în cadrul căruia există și o microstație constituită din echipamente de comandă – control – protecție în tehnologie numerică. Laboratorului SCADA, coordonat de către Prof. dr. ing. Constantin Bulac, Prof. dr. ing. Ion Triștiu și Conf. dr. ing. Mihai Sănduleac, este rezultatul colaborării dintre operatorii din economia reală și mediul universitar pentru asigurarea unei pregătiri solide a viitorilor ingineri energeticieni din România.

Dotarea laboratorului a fost asigurată de către Transelectrica SA, cu contribuția SIEMENS Energy Romania, dar și a altor companii care activează în domeniul energiei, cum ar fi Siemens Romania și Eneroptim, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București.

„Sistemele automatizate de tip SCADA (monitorizare, control și achiziții de date) și-au dovedit eficiența în exploatare, prin alocarea corespunzătoare a resurselor și un consum redus de energie indiferent de domeniul economic în care au fost implementate”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, la inaugurarea laboratorului. “Astfel, inițiativa înființării unui laborator de tip SCADA în UPB este extrem de binevenită, aceste sisteme de automatizare fiind necesare oriunde există un proces tehnologic, deoarece reprezintă singura soluție care îți oferă posibilitatea unei exploatări eficiente la costuri de exploatare rezonabile.”

La rândul său director general executiv al Transelectrica SA, Cătălin Nițu a apreciat că laboratorul SCADA va accelera înțelegerea și adoptarea tehnologiilor care vor face tranziția sistemelor energetice către sisteme inteligente. “Este de datoria noastră să venim în sprijinul mediului universitar pentru pregătirea inginerilor viitorului, pentru ca aceștia să țină pasul cu avansul tehnologic înregistrat în sector.” Transelectrica intenționează să extindă colaborarea cu UPB în perioada 2020-2024.

„Pentru Siemens Energy Romania, tehnologia este importantă, dar oamenii sunt cei care fac diferența”, a subliniat Petru Rușeț, managing director la Siemens Energy Romania. “De aceea, formarea viitoarei generații de specialiști din domeniul energiei este unul dintre obiectivele noastre principale.“.

Laboratorul SCADA a fost dotat cu echipamente de monitorizare și control aferente unui sistem de comanda-control-protecții, utilizate în stațiile de 400/220/110 kV, cu funcții variate:

  • monitorizare și control;
  • protecție de distanță;
  • protecție diferențială;
  • protecție maximală de curent;
  • protecție diferențială de bară;

Echipamentele sunt identice cu cele exploatate în stațiile CNTEE Transelectrica SA, cum ar fi Stupărei 220/110kV, Târgoviște 220/110kV, Turnu Măgurele 220/110kV, Roman Nord 400/220/110kV.

În cadrul Laboratorului SCADA, studenții vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu conducerea procesului tehnologic într-o stație electrică de înaltă tensiune, prin intermediul sistemului de control-protecții nou implementat, vor putea vizualiza atât schema stației în timp real, cât și toate informațiile/semnalizările. În acest mod, la finalizarea studiilor, viitori profesioniști se vor adapta mai repede la conducerea proceselor tehnologice actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *