Acasă » Electricitate » Distribuţie » Transelectrica a fost transferată oficial la Secretariatul General al Guvernului

Transelectrica a fost transferată oficial la Secretariatul General al Guvernului

14 aprilie 2014
Distribuţie
energynomics

Transelectrica a fost transferată oficial de sub autoritatea Ministerului Finanțelor sub cea a Secretariatului General al Guvernului (SGG), indică un comunicat transmis de operatorului sistemului de transmisie a energiei electrice remis Bursei de Valori București. Depozitarul Central deja a înregistrat transferul a 58,68% din capitalul social al Transelectrica.

Legea de aprobare a Ordonanței care legiferează transferul Transelectrica și Transgaz de la Finanțe la SGG a fost aprobată de Senat pe 7 aprilie, după ce la mijlocul lunii februarie Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care se decidea transferul.

„Prin proiectul de lege, exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la cele două societăți se transferă de la Ministerul Finanțelor Publice și se realizează de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei prim-ministrului. Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor sunt numiți și revocați prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea șefului Cancelariei prim-ministrului”, se arată în raportul întocmit de senatorii din Comisia economică, citat de Agerpres.

În documentul citat, se precizează, totodată, faptul că, în litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești sau arbitrale în care statul este chemat în judecată în calitate de acționar la cele două companii, interesele statului vor fi reprezentate de către SGG.

„Dispeceratul Energetic Național și Dispeceratul Național de Gaze Naturale rămân în coordonarea metodologică și funcțională a ministrului delegat pentru energie”, mai arată documentul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.