Acasă » Electricitate » Toma Petcu vorbeşte despre investițiile din energie

Toma Petcu vorbeşte despre investițiile din energie

11 septembrie 2017
Electricitate
energynomics

Printre priorităţile ministerului Energiei se află sectorul gazelor, dar şi investiţiile (în special în retehnologizare şi modernizare), care, a subliniat ministrul Toma Petcu, au fost foarte reduse în ultimii ani. Oficialul a fost prezent la conferinţa „Energia în priză”, organizată de cotodianul Bursa.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor, Petcu s-a referit la Centrala de la Iernut, o investiţie de 269 milioane de euro, într-o primă fază, cea mai mare din ultimii ani. Odată încheiate lucrările, la Iernut ar urma să se producă 430 de MW. Investiţia de la Iernut este în stadiul de amenajare a lucrărilor, după ce la începutul acestui an, ministerul Energiei a aprobat cererea depusă de Romgaz privind finanţarea din Planul Naţional de Investiţii a unei noi centrale pe gaze la Iernut, lucrări programate pe o perioadă de 36 de luni.

Un proiect deblocat de curând de Ministerul Energiei este Grupul 5 de la Rovinari, o investiţie importantă din surse proprii care ajunge la 500 de milioane de lei, a mai anunţat ministrul de resort. În opinia oficialului de la Energie, este importantă şi colaborarea dintre Hidroelectrica, Hidroserv şi UCM Reşiţa.

„Am dispus o analiză ca să vedem ce investiţii au fost făcute la nivelul Hidroelectrica şi Hidroserv şi care sunt perspectivele din acest segment. Am discutat despre prioritatea de finanţare a acestor obiective, cel mai important dintre ele fiind identificarea unei soluţii de salvare a UCM Reşiţa”.

Ministrul crede în regenerabile

Ministrul energiei a încurajat firmele din piaţă să investească în proiecte noi sau să le cumpere pe cele existente în sectorul producerii de energie din surse eoliene. „În această perioadă, în care preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a fost atât de mare, companiile de producţie şi furnizare a energiei care şi-au putut regla producţia din surse eoliene au avut o stabilitate mai mare decât celelalte”, a subliniat oficialul. Domnia sa a precizat că energia regenerabilă reprezintă o sursă importantă de producţie a electricităţii.

Sistemul energetic se bazează pe un mixt destul de puternic şi robust, opinează oficialul, precizând că, în timp ce în ultimii ani ne-am bazat mai mult pe energia hidro, în acest an am consumat cu preponderenţă energie din surse termo. „Suntem într-o altă paradigmă şi trebuie să ne conformăm”, a menţionat ministrul de resort, explicând că nu se gândeşte să reducă dependenţa de niciun element din mixtul energetic, ci dimpotrivă.

Un comentariu la „Toma Petcu vorbeşte despre investițiile din energie”

  1. Toma Pecu este constructor de vile . In energie problemele se trateaza diferit . Uzinele care produc energie de fapt o transforma din energia combustibililor in electricitate . Pretul carbunelui pe piata este de cca 70 lei megawatora in timp ce la Iernut se consuma gaze a caror pret este 150 lei megawatora . Uzinarea fiind practic aceiasi .. La Iernut intr-o piata normala FALIMENT !! DESIGUR DACA NU SE FURA .. adica daca la Iernut nu se ard gazele de pe piata ci cele din productie proprie care scapa din control si care desigur ca nu contine costuri de distributie . In concluzie : piata va fi vaduvita de o cantitate de gaze menita sa creasca oferta si in concluzie sa faca produsul accesibil.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *