Acasă » Electricitate » Teodor Chirica, Nuclearelectrica: Viitorul energetic al Europei nu poate exista fără regenerabile, gaze și energie nucleară

Teodor Chirica, Nuclearelectrica: Viitorul energetic al Europei nu poate exista fără regenerabile, gaze și energie nucleară

21 iulie 2020
Electricitate
energynomics

Energia nucleară reprezintă o componentă strategică fără de care atingerea țintelor europene de mediu asumate nu poate avea loc, a spus Teodor Chirica, membru în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, la Energy Strategy Summit 2020.

”Constatăm în momentul de față că, în faimoasa taxonomie [a Uniunii Europene], prin limita de 100 de g/kWh în emisii de CO2 echivalent și prin incapabilitatea de a evalua riscurile de către comitetul de tehnicieni selectați de Comisia Europeană, practic, gazul și nuclearul au niște poziții oarecum instabile în viitorul energetic al României. În opinia mea, viitorul energetic al Europei nu poate exista fără regenerabile, gaze și energie nucleară. Să nu uităm că Statele Unite și-au redus emisiile doar trecând de pe cărbune pe gaz. Iar în Europa, astăzi, 50% din energia curată este energie nucleară”, a spus Chirica.

Programul de investiții al Nuclearelectrica iulie 2020-iulie 2025 are o valoare de 2,3 miliarde de lei. ”Strategia cuprinde reviziile bienale ale Unităților 1 și 2, care au și o componentă de reparații capitale. În cazul Unității 2, care se apropie de o retehnologizare majoră care va conduce la dublarea duratei de viață, politica noastră este să încercăm să facem ce se poate face în avans, în cadrul opririlor planificate, în așa fel încât să aplatizăm fluxurile financiare și impactul cu forța de muncă. Un alt proiect interesant este producerea de Cobalt-60, o aplicație care se regăsește la toate centralele Candu din lume. Cobaltul-60 are multiple aplicații în medicină, în sterilizarea de instrumentar medical și alimente și aduce și o componentă financiară. Continuăm și proiectele noastre modulare, o activitate continuă, cu depozitele intermediare de combustibil ars. Avem în plan modernizarea și extinderea sistemului de protecție fizică – o problemă permanentă pentru toată lumea. Apoi este schimbarea destinației Unității 5, care, din analizele evacuării de putere și a apei de răcire, nu-și mai are rostul în dezvoltarea SNN; o vom transforma într-o structură care va îmbunătăți răspunsul centralei în caz de evenimente. Un alt proiect interesant este instalația de detritiere a apei grele, prin care reducem nivelul de radioactivitate, îmbunătățim condițiile de muncă, impactul asupra mediului și ușurăm operațiile de retehnologizare. Avem și un proiect de dezvoltare a sistemului IT”, a adăugat el.

”Ca perspective, ne gândim, pentru intervalul de după 2035, la reactoare modulare, dar nu uităm Unitățile 3 și 4”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *