Acasă » Petrol și Gaze » Țările G7 subvenționează cu 100 de mld. dolari anual petrolul, gazele și cărbunele

Țările G7 subvenționează cu 100 de mld. dolari anual petrolul, gazele și cărbunele

energynomics

În fiecare an, țările G7 subvenționează cu cel puțin 100 de miliarde de dolari producția și consumul de petrol, gaze și cărbune, potrivit unui nou studiu. Și asta în ciuda angajamentului tuturor membrilor G7 și G20 de a opri subvenționarea combustibililor fosili până în 2025.

Statele Unite s-au clasat pe locul cel mai scăzut în clasament, din cauza sprijinului continuu pentru explorarea și producția de petrol și cărbune, potrivit studiului realizat de cercetătorii Overseas Development Institute (ODI), Oil Change International (OCI), International Institute for Sustainable Development (IISD), și Natural Resources Defense Council (NRDC).

Mandatul președintelui Trump a însemnat pentru SUA o renunțare la angajamentele anterioare de a înceta subvenționarea combustibililor fosili, spun cercetatorii. Franța, în schimb, a ajuns pe cea mai înaltă poziție, datorită angajamentului său de a opri exploatarea cărbunelui și de a pune capăt sprijinului pentru explorarea combustibililor fosili, potrivit Euractiv.com.

Liderii G7 se întâlnesc la Charlevoix, Canada, în perioada 8-9 iunie, pe fondul unei presiuni crescânde de a-și onora angajamentul de a aborda schimbările climatice și de a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili până în 2025 – o promisiune pe care au făcut-o pentru prima dată în 2009. În luna decembrie 2017, Banca Mondială a promis să înceteze finanțarea pentru extracția de petrol și gaze.

În pofida acestor angajamente, guvernele G7 au acordat sprijin fiscal de cel puțin 80,62 miliarde de dolari SUA și alte 19,54 miliarde de dolari prin finanțarea publică a combustibililor fosili în 2015 și 2016, se arată în raport. Circa 64% din sprijin a fost utilizat în transporturi, gospodării, industrie și alte sectoare.

„Țările G7 continuă să subvenționeze petrolul, gazele și cărbunele, alimentând schimbările climatice periculoase cu banii contribuabililor”, a declarat Shelagh Whitley, șefa programului Clima și Energie al ODI.

„Această notă arată decalajul actual în responsabilitate și, pentru prima dată, urmărește progresul fiecăreia dintre țările G7 în eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili. În timp ce s-au înregistrat unele progrese în ultimii ani, în ansamblu, este o imagine sumbră, fără ca o țară să înregistreze vreun punct forte „, a spus Whitley.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *