Acasă » Petrol și Gaze » TAP obține finanțare de 3,9 miliarde de euro, un miliard prin intermediul BERD

TAP obține finanțare de 3,9 miliarde de euro, un miliard prin intermediul BERD

11 ianuarie 2019
Import-Export
energynomics

Trans-Adriatic Pipeline (TAP) anunță astăzi concretizarea tuturor acordurilor financiare necesare, in valoare de 3,9 miliarde de euro garantate de creditori publici și privați. BERD face parte din acest consorțiu cu un împrumut de 1 miliard de euro sindicalizat pentru un grup de 16 bănci comerciale, din care 500 de milioane de euro contribuția băncii. La finanțare mai contribuie Banca Europeană de Investiții și agențiile de export din Franța, Germania și Italia.

TAP este un proiect prioritar al Uniunii Europene (UE) și al Comunității Energiei, o organizație internațională care reunește UE și vecinii săi, cu obiectivul de a crea o piață integrată paneuropeană a energiei. Cu o capacitate anuală inițială de 10 miliarde de metri cubi – echivalentul consumului de energie al aproximativ 7 milioane de gospodării din Europa – conducta va avea o contribuție semnificativă la diversificarea alimentării cu energie a Europei. Primele livrări de gaze sunt așteptate în anul 2020.

Conducta de 878 kilometri va începe la granița dintre Grecia și Turcia, va traversa Albania și, după ce va trece sub Marea Adriatică, se va termina în sudul Italiei. Acesta este segmentul final al Coridorului Sudic, o cale de aprovizionare pentru transportul gazelor din Marea Caspică spre Europa.

Conducta va face ca furnizarea energiei către consumatorii finali să fie mai fiabilă și va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, oferind o alternativă la sursele de energie mai poluante, sprijinind tranziția către economiile cu emisii reduse de carbon, în conformitate cu noua strategie privind sectorul energetic asumată de BERD.

În punctul de plecare din Turcia, TAP se va conecta la conducta trans-anatoliană (TANAP), pentru care BERD a aprobat un împrumut de 500 milioane de dolari în 2017. La final, în Italia, TAP se va conecta la rețeaua italiană de gaze naturale și acolo cu rețelele europene.

Cu puncte de ieșire de-a lungul traseului, TAP are potențialul de a sprijini noi infrastructuri de gaze, de a integra piețele din Europa de Sud-Est și de a întări statutul strategic al regiunii ca punct de origine al energiei. De exemplu, interconectivitatea TAP va constitui fundamentul pieței de gaze din Albania și va conecta țara la unul dintre cele mai inovatoare și importante coridoare de infrastructură din Europa.

Coridorul sudic de gaze are un cost estimat total de 40 de miliarde de dolari și include investiții în infrastructura de gaze într-o rețea de conducte de 3,500 de kilometri care traversează șase țări. Componentele cheie sunt zăcământul de gaze offshore Shah Deniz din Azerbaijan, conductele din Caucazul de Sud (Azerbaidjan și Georgia), TANAP în Turcia și TAP. Inaugurarea TANAP în Turcia a avut loc în iunie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.