Acasă » Petrol și Gaze » Surse: Tranzacția Romgaz-Exxon pentru preluarea Neptun Deep, aprobată ”fără probleme”

Surse: Tranzacția Romgaz-Exxon pentru preluarea Neptun Deep, aprobată ”fără probleme”

12 decembrie 2021
Explorare și producție
Bogdan Tudorache

Deși a fost amânată la prima convocare a acționariatului, ce a avut loc ieri, tranzacția prin care Romgaz preia 50% din acțiunile Neptun Deep de la Exxon a fost aprobată astăzi ”fără probleme”, au declarat pentru Energynomics surse din piață.

”Tranzacția a fost aprobată fără probleme, inclusiv creditul de 325 de milioane de euro care va fi luat de la o bancă la o marjă foarte bună”, ne-a mai spus sursa citată.

Acționariatul Romgaz nu a întrucit joi, 9 decembrie, cvorumul necesar pentru aprobarea tranzacției, documentele ”foarte stufoase” fiind semnate vineri, 10 decembrie, de către acționari, inclusiv oficialii statului român, prin ministerul Energiei.

Romgaz va trebui să achite peste 1 miliard de dolari SUA către Exxon, iar ulterior va trebui să mai investească până la 2 miliarde de dolari, la fel ca și partenerul său în cadrul Neptun Deep, OMV Petrom – sumă menționată într-un raport recent al companiei austriece.

SNGN Romgaz a convoacat, pentru data de 9/10 decembrie, Adunările Generale Ordinară şi Extraordinară a acţionarilor pentru aprobarea tranzacţiei privind preluarea participaţiei ExxonMobil din proiectul Neptun, respectiv a contractării de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie.

Consiliul de Administraţie al companiei a avizat anterior achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, şi încheierea contractului de vânzare – cumpărare, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi putând fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *