Acasă » Regenerabile » Sunflower Hundred investește peste 100 mil. euro într-o fabrică de panouri solare din Dâmbovița

Sunflower Hundred investește peste 100 mil. euro într-o fabrică de panouri solare din Dâmbovița

24 aprilie 2023
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Sunflower Hundred va investi într-o primă fază peste 100 milioane de euro în România, într-o fabrică de panouri solare cu o capacitate anuală de 1 GW. Compania din Ungaria va construi fabrica de aproape 15.000 mp pe un teren de aproape 5 hectare în județul Dâmbovița, unde se vor fabrica panouri solare cu putere maximă de 600 și, respectiv, 410 W. Conform planurilor de investiții, fabrica se va realiza parțial cu fonduri europene, iar producția ar putea începe până la sfârşitul anului 2025. Una dintre primele fabrici de panouri solare din România, aceasta va constitui baza unei companii care va produce pentru piața europeană și va genera un venit anual de aproximativ 300 milioane de euro, asigurând aproximativ 150 locuri de muncă în regiune. După punerea în funcțiune, Sunflower Hundred își va aduce un aport important în asigurarea securității energetice în România şi în Uniunea Europeană.

Prima etapă a proiectului o constituie construcția unei fabrici de aproape 15.000 mp pe un teren de aproape 5 hectare în județul Dâmbovița, unde se vor fabrica panouri solare cu putere maximă de 600W și, respectiv, 410 W, pe un teren pretabil pentru această investiție. Fabrica va produce panouri solare pe o linie de producție automată, conform standardelor europene. Conform planului, ulterior se vor produce şi celule fotovoltaice şi subansmable de tip „ingot-wafer”. Fabrica de panouri solare va începe producția cel mai probabil în trimestrul final al anului 2025. Veniturile fabricii de panouri solare ar putea atinge 300 milioane de euro anual.

Valoarea primei etape a investiției este de 100 milioane de euro, din care aproape jumătate, 43 milioane euro, vor fi accesate de către Sunflower Hundred S.R.L. prin programul de finanțare europeană al Planului Național de Redresare şi Reziliență (PNRR).

Investiția a fost salutată şi de Ministerul Energiei, care și-a manifestat sprijinul, în prezența proprietarului companiei, dr. Attila Keresztes, care este în acelaşi timp şi directorul general şi CEO al companiei Astrasun Nyrt., cotată la Bursa de la Budapesta. Sunflower Hundred S.R.L. este o companie de proiect care operează separat în România, deținută de Dr. Attila Keresztes, fără vreo legătură cu ASTRASUN Solar.

„Datorită activității şi experienței majore pe piață însumând mai multe decenii, în spatele firmei Sunflower Hundred se află cunoştințe de specialitate, expertiză şi o rețea de comercială extinsă. Pe lângă acestea, am avut recent discuții cu reprezentantul Ministerului Energiei, secretarul de stat George Niculescu care, pe lângă că a salutat planurile noastre de investiție, ne-a asigurat de sprijinul Ministerului. Scopul nostru pe termen lung este extinderea continuă a capacității de producție în cadrul etapelor următoare, contribuind astfel la siguranța energetică a României, cât şi a Uniunii Europene”, a spus dr. Attila Keresztes, proprietarul Sunflower Hundred S.R.L.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *