Acasă » Electricitate » Nuclear » Strategia reactoarelor 3 și 4, supusă spre aprobare acționarilor Nuclearelectrica

Strategia reactoarelor 3 și 4, supusă spre aprobare acționarilor Nuclearelectrica

11 august 2014
Electricitate
energynomics

Statul român va deține maximum 49% din compania ce va fi înființată pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, conform strategiei pentru continuarea proiectului privind cele două unități citată într-un comunicat al Nuclearelectrica. Strategia va fi supusă spre aprobare acționarilor companiei de la Cernavodă pe 22 august, așa cum a solicitat Departamentul pentru Energie.

În prima etapă a strategiei, va fi selectat unul sau mai mulți investitori privați pentru înființarea unei societăți mixte, iar valoarea investiției pe care Nuclearelectrica o are în Energonuclear, actuala companie de proiect a unităților, va fi transferată în noua companie.

Prin urmare, Energonuclear, înființată în 2009, va fi desființată. Noua societate este premergătoare unei companii de tip IPP (Producător independent de energie), spune Nuclearelectrica în comunicatul amintit. Contribuția inițială a Nuclearelectrica va fi de 2 milioane de euro.

“Capitalul social minim al proiectului va fi dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a Nuclearelectrica şi a Statului Român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, însă contribuţia investitorului privat nu va reprezenta mai puţin de 51%. Statul român deţine dreptul de a contribui în natură şi/sau numerar, cu respectarea procentului minim de deţinere al investitorului privat de 51%.”, arată strategia.

Documentul propus spre aprobare menționează ca obiectiv și scăderea costurilor de investiție ca urmare a întârzierii demarării proiectului. Potrivit strategiei, investitorii dornici de implicare trebuie să fie capabili „să asigure construcţia Proiectului utilizând tehnologia CANDU 6” şi să garanteze “nivelul de securitate nucleară angajat de către proprietarul tehnologiei CANDU 6 şi de Statul român în timpul procesului de obţinere a opiniei Comisiei Europene.“

Compania Ernst & Young va acorda consultanță financiară Nuclearelectrica pentru proiectul Unităților 3 și 4 în cadrul unui contract de 205.000 de euro, fără TVA, potrivit unui anunț de atribuire postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *