Acasă » Petrol și Gaze » Statul francez își reduce participaţia în Engie

Statul francez își reduce participaţia în Engie

7 februarie 2019
Electricitate
energynomics

Senatul Franţei a votat miercuri pentru a permite statului să îşi reducă participaţia minoritară pe care o deţine la grupul de utilităţi Engie, după ce zilele trecute a respins o propunere privind privatizarea operatorului aeroportuar ADP, transmite Reuters.

Statul francez deţine 23,64% din acţiunile Engie şi 34% din drepturile de vot şi potrivit legii este obligat să păstreze cel puţin 33% din drepturile de vot, conform Agerpres.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, le-a spus senatorilor că în situaţia în care Engie va dori să emită noi acţiuni pentru a-şi finanţa expansiunea, statul francez nu ar avea altă alegere decât să subscrie la majorarea de capital, pentru a respecta legea. „De acea solicităm permisiunea ca statul să îşi reducă participaţia la Engie, sub limita legală”, a spus Bruno Le Maire.

La final, Senatul, controlat de opoziţia conservatoare, a votat cu 250 de voturi pentru şi 92 contra propunerii Guvernului.

Un eventual vot negativ în Senat nu ar fi făcut decât să întârzie operaţiunea, în loc să o blocheze, având în vedere că Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului francez, unde partidul preşedintelui Emmanuel Macron are o majoritate confortabilă, este camera decizională.

„Logica este aceeaşi pentru toate vânzările de active guvernamentale. Vrem să dăm acestor companii o şansă de a creşte şi a se dezvolta”, a spus Bruno Le Maire, adăugând că Engie îşi va creşte investiţiile în energiile regenerabile, în special biogaz şi energie eoliană offshore.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *