Acasă » Evenimente Trecute » Spring Cocktail 2017 – Tendințele din industria energetică românească

Spring Cocktail 2017 – Tendințele din industria energetică românească

1 aprilie 2017
Evenimente Trecute
energynomics

Organizată de energynomics.ro, a patra ediţie a Spring Cocktail a reunit peste 100 de participanți și s-a bucurat de prezența a patru vorbitori de top. Au deschis seara și au provocat la dialog Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, Dan Cătălin Stancu, director general Electrica SA și Cristian Secoşan, director general al grupului Romelectro.

În cuvântul de întâmpinare, Iulian Harpa, managing partner al Wing Media Energy Consulting, publisher al energynomics.ro, a prezentat noile proiecte editoriale pe care le propune în acest an cea mai complexă platformă de comunicare pentru energetica din România.

Neutralitate tehnologică

Secretarul de stat Robert Tudorache a transmis mesajul Ministerului Energiei în care a precizat că principalele direcții de acțiune în industrie vor rămâne cele aleborate în proiectul strategiei energetice naționale.

„Sursele de energie convenționale, inclusiv cărbunele, vor rămâne un element cheie în mixul energetic al României, în principal din motive de securitate energetică“, a declarat Robert Tudorache. În procesul de decarbonizare, toate capacitățile de generare de energie cu emisii reduse de carbon au de jucat un rol – a fost un alt punct cheie al discursului lui Robert Tudorache.

Daniela Lulache: Acest an va fi foarte asemănător cu 2016

Industria nucleară este o industrie pe termen lung, iar Nuclearelectrica are planuri pe termen lung, pentru care compania dorește să obțină sprijinul guvernului, ca principal generator de viziune, politici și strategii pe termen lung. „Nu văd neapărat un viitor luminos, în condiţiile în care vorbim încă despre market failure și atât de multe provocări care afectează toţi producătorii de energie convențională din zonă“, a declarat Daniela Lulache, director general al companiei responsabile de producţia a până la 18% din totalul energiei electrice generate în România.

Reglementarea a pieței de energie electrică este una dintre principalele priorități, din perspectiva Nuclearelectrica; condiții de concurență egale pentru toţi producătorii de electricitate sunt condiţiile obligatorii pentru asigurarea unui mix energetic echilibrat.

„Dacă vrem să avem la Nuclearelectrica aceleași standarde de siguranță, eficiența și profesionalism de care am dat dovadă până acum, avem într-adevăr nevoie să continuă alinierea politicilor și standardelor naționale la politicile și standardele internaționale“, a insistat Daniela Lulache. „Aceasta este singura modalitate de a ne păstra forța de muncă înalt calificată și cu bogată experiență. Industria nucleară se dezvoltă accelerat în alte părți ale lumii, iar specialiștii noștri bune ar putea plecă atraşi de oferte mai tentante“.

Dan Cătălin Stancu: Investiții și consolidare internă

Câteva tendințe se vor fi manifestă în România, pentru că sunt deja evidente în Europa, a declarat Dan Cătălin Stancu, director general al Electrica SA. Una dintre acestea este trecerea de la vânzarea unui singur tip de marfă, către un concept multi-utility, cu oferte duble (electricitate şi gaze) sau triple (gaz, electricitate, telecomunicații), care sunt deja des întâlnite. „Acest fenomen va schimba modul de funcţionare al industriei, deoarece va fi din ce în ce mai greu să defineşti un model de afaceri clar, valabil pentru un interval mai lung de timp. Și acest lucru cere cu insistenţă oo abordare bazată pe adaptabilitate“, a explicat Dan Cătălin Stancu, punând în context modul în care Electrica va evolua în acest an și în viitorul apropiat. „Suntem încă, și sperăm să rămânem, cel mai mare jucator din piaţa de distribuție a energiei electrice și din piaţa de furnizare de energie din România. Ne vom consolida poziția internă, prin reproiectarea proceselor în cadrul companiei”.

Electrica intenționează să investească până la 170 de milioane de euro pe an (55 de milioane pe fiecare filială), ceea ce ar însemna dublarea productivităţii în procesul de investiții, comparativ cu anii anteriori, a spus Stancu. Acest obiectiv ambiţios vine cu provocări importante în legătură cu furnizorii şi subcontractorii disponibili în piață, și, de asemenea, în raport cu capacitatea companiei de a prelucra un asemenea volum de investiții.

De asemenea, în legătură cu planurile de dezvoltare, Stancu a menționat posibilitatea ca societatea să cumpere „unităţi de producţie din surse regenerabile, foarte bine selectate“, deoarece compania este în „o poziție specială, având nevoie de energie electrică, dar și de certificate verzi“.

Cristian Secoșan: Proiectul principal pentru acest an este finalizarea Unităţii 1, la centrala termică Burullus (Egipt)

Romelectro a început ca o companie implicată în proiecte energetice în străinătate, și până în 2005 cea mai mare parte a activității sale se desfăşura în afara România, în principal, în construcţia de linii electrice aeriene și stații de transmisie. Pe măsură ce piața internă s-a dezvoltat, Romelectro şi-a diversificat, de asemenea, activitățile, prin implicarea în centrale termo și hidro. Pentru acest an, Cristian Secoșan a spus că „societatea se concentrează și priveşte cu atenţie la ceea ce se întâmplă pe piața românească, unde avem câteva proiecte semnificative“. Din păcate, piața internă nu s-a dezvoltat așa cum era de așteptat, așa că Romelectro s-a simțit forțat să caute oportunități în afara România, a explicat CEO-ul grupului, care a menționat cele două proiecte pe care Romelectro le are în străinătate, în acest an, cel din Kosovo, și cel din Egipt.

Romelectro împreună cu Energomontaj efectuează lucrările de montaj, testare şi punere în funcţiune a Unităţii 1 de 1200 MW a centralei cu ciclu combinat Burullus, cea mai mare termocentrală din lume (4×1200 MW). „Suntem una dintre puținele companii contractoare care lucrează acolo și suntem foarte mândri de acest proiect“, a spus Secoșan.

La fel ca în anii anteriori (2014, 2015 şi 2016), participanții la Spring Cocktail au fost în majoritate reprezentanți de top ai companiilor active în România, precum ABB, CE Oltenia, CEC Bank, CONPET, Electrica, EMERSON, Engie , Huawei, KMG – Rompetrol, NIS Petrol, Nuclearelectrica, Romgaz, Schneider Electric Romania, Transelectrica, Voith Hydro.

Alături de aceştia, au mai participat reprezentanţi ai unor companii şi organizaţii precum 4C PROJECT CONSULTING S.R.L., Academia Română, AHK, Amromco Energy, ANRM, AOC Aegean Oil Consulting, ARBIO, ASE, BCR, Bursa Romana de Marfuri, CEMS, Cis Gaz, CMS, Consiliul Concurentei , Decalex, Efden, Elektra Renewable Support , Energy Policy Group, Faltrano, FSS Global, Helector, Horváth & Partners Management Consulting , Ingeteam, Jereh, KPMG, Louise Communication, Lubbers, Money Corp, Montana Energy ROM, Nextenergy, Phoenix Contact , Pink Stripe , Primaria Municipiului Bucuresti, Raph Service SRL, Recomplast& Romplast, Reynaers, Romelectro, ROPEPCA, RPIA, S&T, Safetech, SameDay, Serban & Musneci, Smart SA, The Mega Company, Transpres, TREC Cluster, VLER, WTS Energy. Au fost de asemenea prezenţi reprezentanţi ai ambasadelor mai multor state între care Austria, Bulgaria, China, Germania, Israel, Kazakhstan, SUA.

Toți cei prezenți s-au bucurat de atmosfera caldă și sofisticată a Palatului Cesianu-Racoviță, într-un eveniment original, conceput de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Automobile Bavaria, CEC Bank, Klarmedia, Electrica, Nuclearelectrica, Romelectro.

Spring Cocktail 2017 a fost un eveniment recomandat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie – ANRE şi de Agenția Națională pentru Resurse Minerale – ANRM și cu sprijinul a numeroși parteneri strategici, între care AFEER şi ACUE. Radio România Actualităţi şi The Diplomat au fost partenerii media ai ediției din acest an.

Coperta-Q1-2017-micaÎn cadrul evenimentului a fost lansat primul număr din 2017 al revistei energynomics.ro Magazine, ajunsă la ediţia a 14-a. Încă 184 de pagini, în format integral bilingv și cu design atrăgător, pentru a surprinde tendințele și temele esențiale ale industriei energetice românești: știri, analize și opinii din partea unor personalități direct implicate în decizia la nivelul reglementatorilor și al companiilor celor mai dinamice. În această ediție se regăsesc între altele articole și contribuţii consistente avându-i în prim plan pe Daniela Lulache (Nuclearelectrica), Dan Cătălin Stancu (Electrica), Harald Kraft (ROPEPCA), Martin Georgiev (ATEB), Lucian Anghel (BVB).

Primele pagini din acest număr sunt disponibile în pagina dedicată revistei energynomics.ro. Tot aici puteţi citi toate numerele anterioare, în format electronic. Pentru contribuţii editoriale sau propuneri de colaborare în numerele viitoare, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro.

Dacă vrei să te abonezi la numerele viitoare, în format tipărit, scrie-ne la adresa office at energynomics.ro şi te vom contacta pentru a te include în lista de distribuție.

Etichete:

Un comentariu la „Spring Cocktail 2017 – Tendințele din industria energetică românească”

  1. Pingback: Tendințele anului 2019 în energetica din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *