Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Sprijin american pentru strategia energetică naţională a României

Sprijin american pentru strategia energetică naţională a României

30 aprilie 2014
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Ministrul român al afacerilor externe Titus Corlăţean a avut, la Washington, o întrevedere cu Secretarul american Energiei, Ernest Moniz. Şeful diplomaţiei române s-a referit la interesul autorităţilor de la Bucureşti pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA şi pentru amplificarea dimensiunii economice a acestuia, accentuând rolul domeniului energetic.

Ministrul Corlăţean a discutat inclusiv posibilitatea ca SUA să ofere sprijin în vederea actualizării strategiei naţionale a României în domeniul energiei.

Demnitarul român a subliniat importanţa aplicării de politici eficiente, de natură să reasigure securitatea aprovizionării cu energie a Europei şi să furnizeze Ucrainei resurse energetice alternative viabile.

Un cadru legislativ şi instituţional optim pentru investiţiile străine.

Referindu-se la securitatea energetică în plan regional, în special în contextul evoluţiilor din imediata vecinătate a ţării noastre, ministrul român al afacerilor externe a reiterat necesitatea creşterii interconectivităţii infrastructurii energetice în Europa Est, în special în ceea ce priveşte Republica Moldova, şi a promovării proiectelor energetice inter-regionale care permit conectarea pieţei europene la resurse alternative de gaz, cum ar fi cele din zona Caspică, Mediterană şi Orientul Mijlociu.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat hotărârea Guvernului României de a acţiona pentru consolidarea prezenţei în România a companiilor americane din domeniu şi atragerea de noi investiţii americane în procesul de modernizare a economiei, cu accent atât pe asigurarea unui mediu de afaceri transparent şi predictibil, cât şi pe avantajele poziţionării geostrategice a României pentru companiile energetice care doresc să dezvolte activităţi de explorare sau de producţie.

În această privință, secretarul american al Energiei Ernest Moniz a salutat demersurile autorităţilor române de a asigura un cadru legislativ şi instituţional optim pentru investiţiile străine şi, implicit, cele americane în domeniul energetic. A reiterat, de asemenea, interesul american faţă de proiectele destinate creşterii independenţei energetice a statelor din Europa, inclusiv pentru România, în special în actualul context regional al crizei din Ucraina, prin diversificarea resurselor şi creşterea numărului de furnizori de gaz.

Titus Corlățean a subliniat sprijinul Guvernului României pentru finalizarea cu succes a viitorului Parteneriat Trans-Atlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP) în domeniul energetic, în special în ceea ce priveşte diversificarea resurselor, comerţul cu energie şi liberalizarea pieţei de energie.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.