Acasă » Electricitate » Specialiști: Trebuie modificată strategia energetică, refăcută politica termo

Specialiști: Trebuie modificată strategia energetică, refăcută politica termo

27 aprilie 2017
Electricitate
energynomics

Actualul guvern ar trebui să preia iniţiativa de modificare a strategiei energetice propuse la sfârşitul anului trecut, susține Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE).

„Cred că strategia energetică propusă la finele lui 2016 a fost un pas important, pe care actualul guvern ar trebui să îl preia şi să îl completeze cu planul de măsuri concrete”, a spus Bodea, citat de Bursa.

Potrivit lui Bodea, România poate fi un factor de stabilitate energetică pentru regiune, datorită mixului energetic variat.

El este de părere că nu trebuie să neglijăm securitatea energetică, dar că, din păcate, „nu suntem capabili să menţinem şi să modernizăm mixul modern de generare”. Iar statul român este cel care are responsabilitatea să găsească soluţii pentru ca ţara noastră să aibă un mix de generare cât mai variat.

O altă preocupare extrem de importantă în această perioadă este legată de termoficare, deoarece ţara noastră nu are definită o politică privind încălzirea populaţiei.

„Faptul că energia termică nu este sub coordonarea Ministerului Energiei, nu e cea mai bună decizie. În ultimii 27 de ani, singura investiţie în sectorul de producţie energetică are capital privat/aparţine unui operator privat, statul nu s-a implicat aici”, a declarat, la rându-i, Silvia Vlăsceanu, director ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie). Ajutorul de stat denaturează concurenţa pe piaţă, iar rezultatele vor fi vizibile, în toamnă, când mai mult ca sigur vor exista surprize în facturile românilor, la preţul gazelor.

„Am spus şi repet: nu de la 1 aprilie vom vedea efectele (n.r. liberalizării pieţei gazelor), ci de abia în toamna şi iarna viitoare vom vedea ce a însemnat, nu ştiu dacă «liberalizare» este cuvântul cel mai corect, pentru că liberalizare înseamnă că ai mai multe surse de aprovizionare, mai mulţi producători, concurenţă pe piaţă, această neintervenţie a statului măcar pentru populaţie”, a mai spus Vlăsceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *