Acasă » Interes general » Sondaj: Peste 70% din repondenți cred că prețul combustibililor trebuie plafonat

Sondaj: Peste 70% din repondenți cred că prețul combustibililor trebuie plafonat

21 iunie 2022
Interes general
energynomics

Un sondaj efectuat de Hotnews.ro relevă faptul că 71% din cei 4.000 de repondeți consideră că este necesară plafonarea prețului combustibililor. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat recent „trebuie venită cu o plafonare clară a prețului” la benzină și motorină. 

Conform legii Concurenței, prețul carburanților poate fi plafonat pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Astfel de măsuri pot fi luate pentru sectoare economice determinate în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncționalitate evidentă a pieței.

În ceea ce privește nivelul plafonului, acesta nu se știe, dar ar fi o greșeală ca prețul stabilit să fie foarte apropiat de cel actual, conform unor surse politice.

Conform unui studiu realizat în cadrul Institutului European pentru Studii Economice de trei universitari de la Universitatea din București, ASE București și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, taxele și accizele aplicate producției, distribuției și comercializării carburanților în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a prețului plătit de consumatorii finali.

Acciza pentru benzină a fost, în aprilie, de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină – de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru).

În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa „la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei. Fără TVA și fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei. Rezultă că nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA și al accizelor.

În Ungaria prețurile la benzină și motorină au fost plafonate la 480 de foriți per litru. La un curs de 0.0132 lei per forint, înseamnă 6,33 lei per litru de benzină și motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.