Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » SOCAR se extinde în Balcani după achiziția operatorului de rețea de gaze naturale din Grecia

SOCAR se extinde în Balcani după achiziția operatorului de rețea de gaze naturale din Grecia

18 septembrie 2013
Consumatori
energynomics

Compania de stat azeră SOCAR planifică extinderea pe piețele de gaze naturale din Balcani. Producătorul de petrol de gaze vrea să-și extindă operațiunile de pe teritoriul european avansând cu rețeaua sa în Albania, Muntenegru și Serbia.

Primele două state sunt în stadiile incipiente ale creării unor piețe structurate de gaze naturale, iar Serbia are o dependență completă de Rusia, rezerve interne practic inexistente și o rețea modestă de depozite de stocare. În plus, fiind fără ieșire la mare iese din discuție importuri de LNG pe cale navală și cele de uscat, de tip feroviar, sunt scumpe.

Planurile SOCAR de expansiune în Europa sunt înlesnite de pătrunderea SOCAR pe piața din Grecia prin achiziționarea distribuitorului național din această țară, DESFA, și de decizia consorțiului de a livra gaze Europei prin conductele TANAP-TAP, până în sudul Europei, trecând prin Grecia și Italia, două state europene cu mari probleme financiare interne.

SOCAR va intra în curând în posesia a 66% din operatorul de rețea de gaze naturale din Grecia. Oficialii SOCAR au prezentat deja guvernului elen proiectul, urmând ca acesta să fie definitivat la sosirea şefilor companiei la Atena în octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *