Acasă » Evenimente » Nu rata! » Smart Cities of Romania

Smart Cities of Romania

1 octombrie 2015
Evenimente
energynomics

In contextul cresterii accelerate a populatiei urbane, proiectele Smart City propun o abordare integrata a sistemelor esentiale pentru functionarea unui oras – energie, transport, alimentare cu apa, sanatate, securitate etc. -, astfel incat sa asigure functionarea eficienta a infrastructurilor critice, reducerea consumului si a cheltuielilor si alocarea optima a resurselor existente.

Desi multi specialisti evita sa stabileasca o ierarhie in acest ansamblu de prioritati, energia reprezinta una dintre componentele-cheie. Si asta nu doar pentru ca mai multi locuitori in orase inseamna un consum mai mare de energie (nu doar la nivelul consumatorilor fizici). Ci pentru ca problemele de durata aparute la nivelul sistemelor de producere, transport si distributie a energiei genereaza, automat, incetarea functionarii si livrarii celorlalte servicii esentiale. Practic fiecare aspect al vietii urbane – fie ca vorbim de infrastructura fizica, sisteme informatice sau de retele sociale – depinde intrinsec de retelele de distributie a energiei electrice. Problema este insa ca, in fata cresterii accelerate a numarului de locuitori ai oraselor si a cerintelor de disponibilitate si calitate a serviciilor, sistemele traditionale de livrare a energiei nu mai fac fata noilor cerinte.

Se explica astfel de ce peste o treime din initiativele Smart City demarate in Europa si America de Nord prioritizeaza dezvoltarea proiectelor de tip „Smart Grid„. Dezvoltare, pentru ca astfel de proiecte nu mai reprezinta de ani buni un element de noutate absoluta – desi inovatiile la nivel tehnologic continua sa apara in mod constant -, iar beneficiile au fost probate deja in numeroase orase din intreaga lume prin intermediul proiectelor-pilot. Cu toate acestea, extinderea „pilotilor” nu este un demers facil, pentru ca presupune integrarea „Utilitatilor” intr-o arhitectura unitara si respectarea standardelor si cerintelor specifice, precum si a politicilor existente la nivel national.

Viitorul orașelor din Romania va fi dezbătut pe 21 si 22 octombrie in cadrul unui eveniment unic, SmartCities of Romania, patronat de Primăria București și Ministerul Transporturilor. Inițiativele locale în domeniul orașelor inteligente, deși au debutat timid, înregistrează o creștere constantă si se regăsesc nu doar în discursul public dar și în proiectele de digitizare a administrației sau de modernizare a infrastructurii.  Ca răspuns la nevoia de informație actuală asupra acestui concept multi-disciplinar, ITS Events Management, împreună cu Asociația Română pentru Tehnică de Securitate, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei și Organizația Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport au inițiat organizarea conferinței  „Smart Cities of Romania”, prima conferință de amploare națională dedicată orașelor inteligente.  Alaturi de prezentări în plen, ale unor vorbitori români și straini, conferința aduce și o zona expozițională unde vor putea fi evaluate soluții și proiecte ale unor furnizori de renume. Compania multinațională ZTE este principalul partener, iar printre susținatorii principali se mai află Huawei,  Luxten Greenlight, NEC, Siemens și Teamnet. Conferința va avea loc la Universitatea Politehnica Bucureşti,  locul de întâlnire al educației cu cercetarea și inovația.

Mai multe detalii aici: http://www.romaniasmartcities.ro/en/

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *