Acasă » Interes general » Sinteza Oradea – cel mai mare profit din ultimii cinci ani în S1

Sinteza Oradea – cel mai mare profit din ultimii cinci ani în S1

1 septembrie 2021
Interes general
Energynomics

Sinteza Oradea, companie cu capital românesc care activează în industria chimică, raportează profit pentru primul semestru al anului 2021 (S1), pentru prima dată în ultimii cinci ani. Astfel, compania a realizat în primele șase luni ale anului un rezultat EBITDA de aproximativ 461.000 euro și un profit net de circa 227.000 euro. Până la finalul anului, Sinteza anticipează o cifră de afaceri de cca 8,2 milioane euro, în creștere cu aproximativ 80% față de 2020 și anunță noi planuri de dezvoltare pe termen lung.

Pierderile înregistrate anii trecuți au fost cauzate pe de o parte de restrângerea activității companiei survenite după 2007, mai ales din cauza reglementărilor de mediu, cât și anumitor limitări tehnologice și condiționări de piață.

Pandemia a influențat atât negativ activitatea companiei, prin fluctuațiile de personal, fiind necesare eforturi de organizare pentru acoperirea pozițiilor productive, cât și pozitiv, prin accesul limitat al concurenței asiatice pe piața europeană, timp folosit de Sinteza pentru consolidarea relațiilor cu clienții.

Astfel, Sinteza Oradea a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro și prognozează pentru anul 2021 o creștere de circa 80%, până la 8,2 milioane euro, în condițiile în care prețurile materiilor prime au crescut cu mai mult de 100% față de finalul anului trecut, iar fabrica a fost oprită în 2020, pentru 2 luni.

Compania preconizează totodată că va încheia în profit net anul acesta, față de anul trecut, când a raportat un rezultat negativ.

”Rezultatele pe care le anunțăm astăzi sunt un efort de echipă. Am construit pe direcțiile începute în ultimii ani și am știut cum să gestionăm creșterea cererii din piață, luând măsurile necesare pentru a asigura continuitatea producției și ulterior pentru a spori marja comercială prin creșterea ponderii clienților europeni și a end-userilor, precum și în asigurarea fluxului de numerar necesar susținerii acestor măsuri. În continuare, Sinteza studiază posibilitatea de a dezvolta parcul industrial pe platforma existentă, iar în zona de producție analizează posibilitatea să acceseze piețe de desfacere noi și să dezvolte produse adiacente”, a declarat Tudor Stoia, director general, Sinteza Oradea.

Compania are o cotă de circa 10% din piața europeană de acid benzoic. Aproximativ 70% din producția Sinteza este vândută în principal în Europa de Vest (Germania, UK, Franța), dar și prin parteneri – în Turcia, Rusia, Ucraina și Israel. Clienții finali ai companiei sunt producătorii de plastifianți, vopseluri, cauciuc și alte aplicații industriale.

”Am încredere că rezultatele Sinteza își vor urma cursul ascendent, iar managementul companiei va avea succes în redresarea Sinteza. Avem oamenii potriviți la locul potrivit și contextul economic mondial poate fi favorabil evoluției companiei. Vorbim de o companie cu tradiție, una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor și mă bucur că asistăm la conturarea unei noi povești de succes pentru aceasta”, a adăugat Alexandru Savin, Investment manager ROCA Investments și președintele Consiliului de Administrație, Sinteza Oradea.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *