Acasă » Electricitate » Sierra Quadrant încetează negocierile cu Primăria Capitalei pentru transferul ELCEN către Termoenergetica

Sierra Quadrant încetează negocierile cu Primăria Capitalei pentru transferul ELCEN către Termoenergetica

7 februarie 2022
Cogenerare
energynomics

Sierra Quadrant a notificat Primăria Capitalei (PMB) că încetează negocierile privind transferul activelor și activității ELCEN către Termoenergetica, la 12 luni de la momentul în care municipalitatea și-a exprimat intenția în acest sens. Cum PMB nu a reușit să identifice sursele de finanțare pentru achiziția ELCEN, reprezentanții Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, consideră că negocierile au fost sistate irevocabil și că “proiectul nostru comun de realizare a Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) integrat în municipiul București a rămas fără obiect“.

Administratorul judiciar a anunțat totodată că va căuta alte modalități prin care “să asigure eliminarea riscurilor intrării în faliment, ale pierderii bonusului de cogenerare, ale pierderii oportunităților de atragere de fonduri europene nerambursabile”.

La finalul anului 2021, primarul Nicușor Dan a încercat să obțină de la guvern un împrumut de circa 500 de milioane de euro pentru a plăti un avans de 30% din valoarea de 1,075 miliarde de euro a ELCEN, plus o serie de facturi restante. Totodată, primarul poartă discuții cu Ministerul de Finanțe pentru a obține majorarea plafonului maxim de îndatorare a Capitalei, pe care îl consideră mult prea scăzut pentru un oraș de mărimea Bucureștiului. ”În fiecare an, Parlamentul aprobă legea bugetului și o lege a plafoanelor. Această lege a plafoanelor stabilește pe de o parte o sumă totală cu care unitățile administrativ teritoriale (UAT) se pot împrumuta și un plafon maxim pentru fiecare UAT. Deci, una dintre soluții este ca pentru București, pentru această achiziție, să se mărească plafonul. Dar răspunsul este la ministrul de Finanțe”, a arătat edilul general, în cadrul unei declarații de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.