Acasă » Electricitate » Siemens Energy va furniza componentele cheie pentru centrala electrică în ciclu combinat de la Mintia

Siemens Energy va furniza componentele cheie pentru centrala electrică în ciclu combinat de la Mintia

7 martie 2023
Cogenerare
energynomics

Siemens Energy și producătorul independent de energie Mass Global Energy Rom au semnat un contract pentru furnizarea tehnologiei turbinei cu gaz clasa HL pentru centrala electrică în ciclu combinat de la Mintia. Cu o eficiență maximă de generare a energiei de peste 64%, centrala va fi cea mai eficientă centrală pe gaz din România și una dintre cele mai eficiente centrale pe gaz din Europa, apare într-un comunicat de presă al Siemens Energy. Centrala va avea o capacitate electrică instalată de 1.700 de megawați și va înlocui o centrală electrică pe cărbune, ceea ca va însemna o contribuție substanțială la reducerea emisiilor de CO2 și la protejarea climei.

„Cea mai recentă tehnologie a turbinei pe gaz din clasa HL în configurație cu ciclu combinat va înlocui capacitatea fostei centrale pe cărbune de la Mintia și va reduce emisiile de CO2 cu peste 50%”, a declarat Karim Amin, membru al Comitetului executiv al Siemens. Energie. El consideră că acest proiect este „un prim exemplu al modului în care determinarea factorilor de decizie, a investitorilor privați și a furnizorilor de tehnologie pot face diferența în accelerarea tranziției energetice, echilibrând totodată trilema energetică”.

Ahmad Ismail Saleh, proprietarul Mass Global Energy Rom, apreciază că proiectul este mai mult decât o investiție strategică în sectorul energetic românesc: „Noua centrală electrică va marca începutul decarbonizării fostei producții de energie pe bază de cărbune din regiune. Va funcționa în regim de ciclu simplu până în prima jumătate a lunii mai 2025, din primul trimestru al anului 2026 va intra în operare în ciclu combinat.”

Noua centrală va fi alimentată cu gaz natural autohton, subliniază Siemens Energy. Contribuția companiei include două turbine cu gaz de tip SGT5-9000HL cu generatoarele asociate, o turbină cu abur SST5-5000 cu generator SGen-3000W și sistemul de control SPPA-T3000. Între unitățile de 50 Hz, este prima centrală electrică din clasa HL a Siemens Energy într-o configurație cu mai mulți arbori 2×1. Căldura reziduală de la două turbine cu gaz este combinată pentru a genera abur pentru o turbină cu abur. Centrala va fi amplasată pe amplasamentul actual al centralei Mintia, la aproximativ șapte kilometri de Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *