Acasă » Electricitate » Siegfried Mureşan: Planul REPowerEU adoptat de PE va crește securitatea energetică

Siegfried Mureşan: Planul REPowerEU adoptat de PE va crește securitatea energetică

14 februarie 2023
Electricitate
energynomics

Plenul Parlamentului European a adoptat marți cu largă majoritate, 535 voturi „pentru”, 63 ”împotrivă” şi 53 abțineri Planul REPowerEU de creştere a independenței energetice, în valoare de 20 de miliarde de euro, a anunțat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan.

„Am inițiat Planul REPowerEU pentru a veni în sprijinul oamenilor şi întreprinderilor din Europa care au de suferit din cauza crizei energetice şi a creşterilor de prețuri la energie. Vrem să ne asigurăm că pe viitor nu va mai exista riscul ca facturile la energie să se dubleze, iar oamenii să nu ştie de la o lună la alta dacă îşi vor permite să-şi plătească facturile sau nu. Pentru a garanta acest lucru, trebuie să diversificăm resursele de energie şi să scăpăm de tot de dependența de combustibilii fosili din Federația Rusă”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Reziliență şi Planul REPowerEU, conform unui comunicat de presă citat de News.ro.

Europarlamentarul PNL a mai spus că REPowerEU va finanța un nou capitol al planurilor naționale de redresare şi reziliență ale țărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

„Acest capitol va cuprinde reforme şi investiții prin care vrem să creştem siguranța energetică a țărilor noastre. România va primi din acest nou fond 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice şi investiții în surse de energie regenerabilă. Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primeşte deja pentru Planul Național de Redresare şi Reziliență din Mecanismul European de Redresare şi Reziliență”, a adăugat Mureşan.

Legislația REPowerEU adoptată marți prevede ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană şi Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *