Acasă » Interes general » Digitalizare » Senzorii care transformă un motor clasic într-unul smart

Senzorii care transformă un motor clasic într-unul smart

26 februarie 2021
Digitalizare
Bogdan Tudorache

ABB are o istorie de peste 90 de ani în România – “Suntem înscriși în cursa transformării digitale a industriei prin asigurarea suportului, atât la nivel de servicii, cât și de produse”, a susținut Mihai Priboianu, Product Manager, în cadrul ABB Motion, în cadrul DigitALL 2021, conferință organizată de Energynomics.

”România are nevoie de interconectarea, de hiper-conectarea datelor, iar transformarea digitală este liantul care asigură optimizarea și un grad de automatizare necesar. Oferindu-le acces la date, venim în sprijinul celor care vor să ia decizii informate. Dacă în trecut IT-ul era despărțit de zona operațională, IT-ul fiind mai mult prezent la nivel administrativ, acum este clar că nevoia există, deja IT-ul se întrepătrunde cu tehnologia operațională, iar nevoia de acces în timp real la date, la Big Data, este una pe care noi, cei de la ABB, depunem efortul să o asigurăm”, a spus Mihai Priboianu.

În cadrul conferinței, George Porumb, director general Electrosoft, partener ABB, a prezentat câteva echipamente implementate. ”Vorbim despre mii de unități pentru acționări în sectorul petrolului și gazelor (6-7.000), din zona de procesare a țițeiului brut și până la rafinărie, folosite pentru acționarea inteligentă a pompelor. Dotate și cu alte echipamente, acestea au capacitatea de monitorizare la distanță a parametrilor tehnici și de producție. Partea de bază este pompajul cu compresoare și separatoare, sisteme de centrifugare. În alte industrii, sistemele pot fi și mai complexe”, a spus George Porumb, prezentând echipamentele ABB.

El a expus un senzor pentru motor, care simplifică problemele de mentenanță cu un simplu acces Bluetooth de pe un dispozitiv mobil. ”Senzorul prezentat transformă motorul clasic într-unul smart, care comunică cu echipa de mentenanță. Se poate face asta în timp real, dar și la interogare, la nevoie. Este un exemplu de transformare digitală”, a adăugat Mihai Priboianu.

Sistemele sunt redundante, asigurând funcționarea chiar și în cazul unor defecțiuni, a mai spus George Porumb. Datele sunt securizate și pot fi administrate de departamentul specializat al clientului. Echipele de mentenanță au acces la date printr-o aplicație, fie de la fața locului, fie folosind orice device mobil sau portalul ABB, de oriunde în lume.

Transformarea digitală asigură creșterea productivității în fabricile inteligente

În România și în regiune, ABB asigură transformarea digitală în cadrul companiilor partenere. ”Este o tendință care are rezultate – în fabricile inteligente productivitatea crește cu procente semnificative”, a precizat el. Unele industrii sunt mai active, iar un exemplu este industria chimică, unde există un angajament ca până în anul 2025 să dubleze efortul de transformare digitală.

Principalele provocări se referă la cyber security și la schimbarea mentalității de cultură organizațională, pentru a sensibiliza personalul de la nivel operațional, dar și de la nivel decizional, pentru a administra într-un mod transparent transformarea digitală, a adăugat Mihai Priboianu.

”În România, este clar că este nevoie de școli care să asigure o punte, o tranziție pentru momentul la care se va putea vorbi de o transformare digitală în adevăratul sens al cuvântului la nivelul companiilor”, a mai spus el.

Priboianu a explicat că printre prioritățile ABB se numără înțelegerea nevoilor companiilor din diverse industrii și oferirea de servicii din zona transformării digitale. ”Avem, spre exemplu, serviciul ABB Ability, cu acces la date în timp real cu privire la starea funcționării sistemului de producție. Sistemele noastre de monitorizare fac și predicții, și agregare, dar și analiză de date pentru a oferi informații despre ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat cu un anumit echipament. Această abordare conduce la optimizarea producției și a activității de mentenanță predictivă”.

DigitALL 2021 a fost organizat de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum AHK România, CIO Council, BusinessMark și cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, ACE – Industrial Software Solutions, Enevo Group, Nuclearelectrica, Safetech Innovations.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *