Acasă » Electricitate » Distribuţie » Scutirea de certificate verzi se ia în considerare după primirea acordului de exceptare

Scutirea de certificate verzi se ia în considerare după primirea acordului de exceptare

15 ianuarie 2016
Distribuţie
energynomics

Marii consumatori de energie vor fi scutiți de la plata unei părți a certificatelor verzi numai după ce le-au fost emise acordurile de exceptare, nu începând cu 1 ianuarie 2015, astfel că va fi menținută pentru anul trecut cota obligatorie de 0,274 certificate verzi pe MWh, arată un comunicat al ANRE.

Potrivit ANRE, legislația din domeniu precizează că „exceptarea […] se aplică la cota obligatorie de achiziție de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obținut acordul de exceptare”, fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate. În plus, cel care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea ei oficială.

„În aceste condiții, până la emiterea de către Guvernul României a unei interpretări oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 în ceea ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015 (respectiv, începând cu 01 ianuarie 2015 sau începând cu data emiterii acordurilor de exceptare), ANRE consideră că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (înainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora. În această ipoteză, din calculele realizate de ANRE la sfârșitul lunii decembrie 2015, a rezultat că nu este necesară modificarea cotei obligatorii estimate de achiziție de CV pentru anul 2015, de 0,274 CV/MWh, întrucât abaterea rezultată este mai mică de 10% față de această valoare”, susțin oficialii ANRE.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat o listă cu 37 de companii (mari consumatori de energie) care sunt exceptate de la plata unei părți a certificatelor verzi.

Sursa

Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *