Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Schema subvenţionării marilor consumatori de gaze va fi gata până la finalul anului

Schema subvenţionării marilor consumatori de gaze va fi gata până la finalul anului

3 octombrie 2014
Consumatori
energynomics

Conducerea Ministerului Economiei speră ca, până la finele anului, să fie gata schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de gaze, a declarat secretarul de stat Maricel Popa.

„În iunie, am constituit un grup de lucru împreună cu Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor şi Departamentul pentru Energie ca să găsim soluţii să ajutăm şi marii consumatori de gaze. Avem deja 3-4 variante de lucru şi sperăm să finalizăm schema până la finalul anului”, a spus Popa, conform Bursa.

Oficialul ministerului a subliniat că aceasta va trebui să fie avizată de Comisia Europeană.

Un mod viabil de a-i susţine pe marii consumatori poate veni de la Ministerul Agriculturii, care să-i stimuleze pe agricultori să cumpere îngrăşăminte de pe piaţa locală. Astfel, producţia combinatelor chimice, care folosesc gazul ca materie primă, ar putea creşte în perioada următoare, conform surselor citate de Bursa.

Autorităţile române au decis, în prima parte a anului, să sprijine marii consumatori de electricitate prin scutirea lor de la plata unei părţi importante a certificatelor verzi (un sistem de cote obligatorii prin care toţi consumatorii sunt obligaţi să subvenţioneze producţia de energie verde). Numai că, în acest caz, există o schemă unică avizată de Comisia Europeană pentru toate statele membre.

Maricel Popa a mai declarat că scutirea de la plata certificatelor verzi a fost notificată Comisiei şi că estimează că avizul va sosi în luna noiembrie a acestui an. Valoarea totală a acestei scheme este de circa 750 milioane de euro, iar ANRE (reglementatorul pieţei localede energie) va trebui să decidă cine şi cum suportă plata certificatelor de care a fost scutită industria, a menţionat secretarul de stat.

Sursa
Bursa

Un comentariu la „Schema subvenţionării marilor consumatori de gaze va fi gata până la finalul anului”

  1. SOLUTIA A FOST GRESIT ABORDATA DIN START . ACUM E F.F. GREU DE CORECTAT. ORICUM NU PE CALEA ASTA E CEL MAI BINE . EXISTA ALTE FORMULE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *