Acasă » Interes general » SAMER solicită Ministerului Economiei o perioadă tranzitorie în preluarea de la ANRE a atribuțiilor privind eficiența energetică

SAMER solicită Ministerului Economiei o perioadă tranzitorie în preluarea de la ANRE a atribuțiilor privind eficiența energetică

17 ianuarie 2020
Interes general
energynomics

În fiecare lună expiră autorizarea auditorilor energetici sau atestarea managerilor energetici pentru peste 10-15 specialiști, care conform legii, își depun dosarele pentru re-autorizare / re-atestare, aflăm de la Andrei Ceclan, președintele Societății Auditorilor și Managerilor Energetici din România – SAMER. Schimbările introduse prin OUG 1/2020 se concretizează în incertitudine pe termen scurt pentru peste 400 de experți din domeniul eficienței energetice.

Anunțul ANRE de miercuri clarifică chestiunea autorizării din perspectiva Autorității. Pentru cei direct vizați de schimbările introduse prin OUG 1/2020, manageri și auditori energetici, precum și pentru societățile prestatoare de servicii energetice, lucrurile sunt departe de a fi lămurite.

Cu cine discută, cine îi (re)autorizează?

OUG 1/2020 stabilește doar că “în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri [MEEMA] funcționează o structură pentru eficiență energetică, a cărei organizare și funcționare sunt stabilite prin hotărâre de organizare și funcționare a ministerului”. Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din România – SAMER solicită Guvernului României și MEEMA “publicarea Hotărârii de Guvern privind transferul atribuțiilor departamentului pentru eficiență energetică și eventual al resurselor umane de la ANRE către Ministerul Economiei, pentru consultare publică și feedback constructiv”. Președintele SAMER Andrei Ceclan a precizat pentru Energynomics că „în fiecare lună expiră autorizarea auditorilor energetici sau atestarea managerilor energetici pentru peste 10-15 specialiști, care conform legii, își depun dosarele pentru re-autorizare / re-atestare”. Propunerea SAMER este ca “până la stabilirea echipei din Ministerul Economiei, ANRE să păstreze competențele de evaluare a dosarelor și emitere a autorizărilor / atestărilor, pe o durată tranzitorie de cel puțin 90 de zile, respectiv ca regulamentele actuale să rămână în vigoare”.

Raportări obligatorii, dar către cine?

Conform cerințelor legale, atât auditorii energetici, cât și managerii energetici și societățile prestatoare de servicii energetice trebuie să depună la ANRE rapoartele de activitate pentru anul 2019 până la 30 ianuarie 2020. “Fiindcă deja o parte dintre membrii SAMER, auditori și manageri energetici, au transmis către ANRE aceste raportări, propunem ca preluarea, colectarea și procesarea datelor din raportări să rămână în competența ANRE pe o durată tranzitorie de 90 zile sau până la preluarea efectivă a documentațiilor de către echipa din Minister”, mai adaugă Andrei Ceclan.

În prezent nu există o motivație oficială cu privire la decizia Guvernului de mutare a Departamentului de Eficiență Energetică. “SAMER solicită respectuos o informare publică privind motivarea schimbării și viziunea pentru care s-a realizat, având convingerea și încrederea că se acordă o prioritate și resurse domeniului eficienței energetice”, ne-a transmis Andrei Ceclan.

Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din România – SAMER își exprimă disponibilitatea de a pune la dispoziția factorilor de decizie întreg suportul și expertiza membrilor săi.

Pe site-ul ANRE sunt identificați circa 400 de manageri energetici la nivel național, dintre care aproximativ 10% ar trebui să își prelungească valabilitatea documentelor până la finalul lunii martie. În aceeași situație se află 18 dintre cei 170 de auditori energetici persoane fizice, ale căror autorizații expiră în următoarele 6 săptămâni. În fine, 75 de experți în eficiență energetică sunt atestați de către ANRE ca manageri în cadrul a circa 60 de firme care au nevoie, rândul lor de claritate în ceea ce privește autorizarea și noul mod de lucru în raportare.

2 comentarii la „SAMER solicită Ministerului Economiei o perioadă tranzitorie în preluarea de la ANRE a atribuțiilor privind eficiența energetică”

  1. ARCE-ul nu trebuia unit cu ANRE!
    Reglementarile ANRE nu sunt intodeauna favorabile eficientei energetice.
    Managerii energetici sunt potentialii critici ai reglementarilor ANRE. Ori, in conditiile in care acestia sunt autorizati de ANRE, dispare atitudinea!

  2. Mircra Ioan Popescu

    Poate explicati ce inseamna manager energetic si de ce merge atat de prost sistemul energetic. De ce platim de ne indoim cogenerarea in factura iar ponderea acestei componente in portofoliul ENEL este de doar 18-20%?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *