Acasă » Electricitate » Nuclear » Salariile din exploatarea de uraniu se măresc

Salariile din exploatarea de uraniu se măresc

3 februarie 2015
Electricitate
energynomics

Greva minerilor de la exploatarea de uraniu Crucea, aparținând de Compania Națională a Uraniului (CNU), s-a concretizat printr-un acord și un protocol care statuează “o nouă formulă de calcul a salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu data de 01 februarie 2015.

Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului”, precizează un comunicat al Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri. Între 26 și 30 ianuarie, la exploatarea Crucea au avut loc proteste ale personalului minier.

Alte realizări ale negocierilor  sunt păstrarea primelor acordate de Paște, de Ziua Mineritului și de Crăciun, și o îmbunătățire a condițiilor de securitate la locul de muncă.

”Înțelegem condițiile grele în care se desfășoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor și a expunerii la un mediu neprielnic sănătății sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenție punctele care ne-au fost semnalate și cu siguranță vom susține viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relațiilor de muncă și a condițiilor de securitate în muncă”, a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri.

Selectarea consultantului pentru fuziunea Nuclearelectrica – CNU, amânată

Depunerea candidaturilor pentru selectarea companiei care să facă studiul tehnico-economic și juridic privind o fuziune între Nuclearelectrica și CNU a fost amânată până pe 21 aprilie 2015. Studiul ar costa 300.000 de euro. CNU deține unica exploatare de uraniu din țară, și este furnizor al materiei prime pentru combustibilul folosit de centrala nucleară de la Cernavodă.

Studiul trebuie să identifice variantele competitive de reorganiza a sectorului de extracție, producție și utilizare a uraniului, cu o analiză SWOT asociată fiecărei variante, să estimeze costuri și să ofere soluții pentru finanțare, și să înainteze recomandări pentru traseul cel mai bun de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *