Acasă » Termo » S. Boza anunță o producție de energie cu 13% mai mare la CE Oltenia, în primul trimestru

S. Boza anunță o producție de energie cu 13% mai mare la CE Oltenia, în primul trimestru

24 aprilie 2018
Cogenerare
energynomics

“Am început anul în forţă, cantitatea de energie realizată de CE Oltenia în primul trimestru înregistrând o creştere cu circa 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, declară președintele Directoratului CE Oltenia Sorin Boza într-un interviu publicat de cotidianul Bursa. El susține că CE Oltenia produce astăzi energie curată în urma investiţiilor de circa un miliard de euro, iar cărbunele demonstrează în fiecare an că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, în special pentru poziţia geografică a României.

”Ca în fiecare an, CE Oltenia a susţinut şi va susţine siguranţă SEN (Sistemul Energetic Naţional) în perioadele cu temperaturi extreme, aşa cum a dovedit şi în iarna care a trecut, prin eforturile de necontestat ale angajaţilor săi, care au dovedit încă o dată că presupusa „lipsa a stocurilor” nu este decât subiectul de sezon preferat pentru spaţiul public”, a spus Boza, într-un interviu acordat Bursa.

”Din punct de vedere financiar, începând din 2017, CE Oltenia a demonstrat că se poate situa în rândul companiilor profitabile, rezultatele înregistrate urmând o direcţie puternic ascendentă faţă de anii anteriori. Considerăm că putem menţine această direcţie, ţinând cont şi de faptul că, pentru anul 2018, CE Oltenia are contracte încheiate pentru toată capacitatea disponibilă”, a afirmat el.

”Desigur, există şi probleme legate de restricţiile noilor reglementări de mediu, de evoluţia preţului certificatelor de CO2, de exproprierile necesare deblocării activităţii miniere. În acest moment, prioritatea noastră este obţinerea aprobărilor necesare funcţionarii depozitului de la Roşia şi declanşării procedurilor de exproprieri pentru deblocarea excavatoarelor din cariera Jilţ Sud, aprobări pe care sperăm să le obţinem în perioada imediat următoare, iar pentru exproprierile din zona carierelor Roşiuţa şi Pinoasa avem în curs de elaborare do¬cumentaţia necesară rectificării de buget”.

Boza a mai spus că actualele orientări europene din domeniul energetic consideră că energia produsă pe baza de cărbune este principalul res¬ponsabil pentru încălzirea globală, iar CE Oltenia este puternic dezavantajată de actuala legislaţie rezultată din tendinţa de „decarbonizare”, cu toate că există studii care arată că emisiile de gaze cu efect de seră din Europa ajung doar la un procent de 10% la nivel mondial.

„Aşa cum se ştie, în iulie 2017 Comisia Europeană a publicat Decizia BAT privind cele mai bune tehnici disponibile pentru instalaţiile mari de ardere, prin care s-au stabilit valori limită foarte stricte pentru emisiile de NOx, SO2, pulberi. Procesul de implementare până la data de 17 august 2021 a unor instalaţii noi care să respecte aces¬te limite, din toate punctele de vedere (încheiere contracte, montare, punere în funcţiune), va avea un impact major asupra asigurării cu energie electrică a SEN, prin indisponibilizarea în perioa¬da 2019-2021 a unei puteri instalate cuprinse între 1800 MW şi 2600 MW. Din analizele noastre, pentru a nu pune în pericol siguranţă SEN, este imperios necesar ca termenul din 2021 să fie decalat până în 2024”, susține Boza.

”Mulţi doresc eliminarea energiei pe bază de cărbune şi înlocuirea acesteia cu energie regenerabilă. Trebuie ţinut cont de faptul că şi CE Oltenia produce astăzi energie curată în urma inves¬tiţiilor pentru care s-a cheltuit circa un miliard de euro. Acestea sunt soluţiile pentru industria de cărbune: in¬vestiţiile pentru dezvoltare durabilă. Pentru România, este bine ştiut faptul că energia pe baza de cărbune a fost de fiecare dată pionul principal pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional, indiferent de condiţiile at¬mosferice”, a mai afirmat directorul CE Oltenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *