Acasă » Petrol și Gaze » Rușii consideră satisfăcătoare decizia OMC cu privire la al treilea pachet energetic european

Rușii consideră satisfăcătoare decizia OMC cu privire la al treilea pachet energetic european

13 august 2018
Petrol și Gaze
Energynomics

Compania Gazprom se declară satisfăcută cu privire la decizia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind contestația Rusiei față de cel de-al treilea pachet energetic, care limitează accesul gigantului rus la piața europeană a energiei.

Litigiul comercial a fost inițiat de Rusia în aprilie 2014, contestând normele europene pe care le consideră discriminatorii față de Gazprom. OMC a fost de acord cu unele dintre argumentele Rusiei în timp ce le-a eliminat pe altele, potrivit deciziei de vineri a organizației, citate de Russia Today.

Rusia câștigă reglementarea conductei OPAL, care permite Gazprom să utilizeze numai 50% din capacitatea sa totală pentru a-și transporta gazele, cu excepția cazului în care este de acord să furnizeze o anumită cantitate pe an la un preț mai mic. OPAL este situat în Germania și este un element- cheie pentru transportul gazelor naturale din Rusia prin conducta Nord Stream și extensia sa viitoare, Nord Stream 2. Utilizarea conductei, care este deținută de Wintershall și Gazprom, a făcut obiectul mai multor bătălii juridice.

Comisia Europeană a susținut că plafonul a fost menit să protejeze piața cehă, prin care trece OPAL, față de o posibilă poziție dominantă a Gazprom, și nu ca să restricționeze fluxul de gaze din Rusia, în principiu. Însă grupul de lucru desemnat de Organul de soluționare a diferendelor din cadrul OMC a fost de acord cu argumentele Rusiei și a concluzionat că „proiectarea, arhitectura și structura celor două condiții OPAL contestate restricționează accesul pe piață pentru importurile UE de gaze naturale din Rusia și limitează oportunitățile competitive pentru importul de gaze naturale rusești în Uniunea Europeană”.

Dacă va fi acceptată de către Comisia Europeană și tradusă printr-o schimbare a regulilor de energie, decizia ar însemna că utilizarea OPAL de către Rusia nu va mai fi amenințată de posibilitatea ca UE să-și retragă o derogare specială, care permite în prezent Gazprom să transporte mai multe gaze prin conducta germană că ar fi permis în mod normal.

Cealaltă parte a hotărârii luate în favoarea Rusiei se referă la legislația de certificare pentru produsele energetice din țări terțe, care există în mai multe țări ale UE, printre care se numără Croația, Ungaria și Lituania. Grupul OMC a fost de acord că acestea nu respectă regulile de liber schimb. Aceeași concluzie a fost luată și pentru așa-numitele Regulamentele TEN-E privind rețelele de transport, care au încurajat o evoluție ce ar reduce ponderea Rusiei pe piața europeană în favoarea altor furnizori.

Comisia Europeană a salutat decizia OMC, afirmând că aceasta a confirmat „legalitatea principiilor esențiale ale celui de-al treilea pachet UE privind energia”, însă a respins alte argumente ale Rusiei, prin care se susține că reglementările în sine au un caracter discriminatoriu. Gazprom a declarat că speră ca membrii Comisiei Europene să acționeze acum pentru a elimina încălcările regulilor de liber schimb confirmate de OMC. Comisia a spus că va analiza în detaliu hotărârea, „în special în ceea ce privește un număr limitat de aspecte pentru care nu a fost încă recunoscută compatibilitatea cu politica energetică a UE”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *