Acasă » Interes general » Rusia va finanța integral construcția a două noi reactoare în Ungaria

Rusia va finanța integral construcția a două noi reactoare în Ungaria

7 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Rusia a decis să finanţeze integral proiectul construcţiei a două noi reactoare ale centralei nucleare ungare de la Paks. Lucrările urmează să înceapă în 2018 şi primul reactor va intra în funcţiune în 2023. Declarația a fost făcută de președintele rus, Vladimir Putin, în urma unei întrevederi cu premierul ungar Viktor Orban la Budapesta, relatează AFP.

Potrivit jurnaliștilor AFP, contractul ruso-ungar în valoare de 12 miliarde de euro, din care 80% ar fi trebuit să fie finanţat de Moscova până în prezent, face obiectul unei anchete a Comisiei Europene, deschise la finalul anului 2015, ceea ce a împiedicat demararea construcţiei celor două noi reactoare.

Astfel, Comisia Europeană va decide la finalul anchetei dacă acest proiect, atribuit fără cerere de ofertă, este viabil din punct de vedere economic şi conform regulilor existente în materie de concurenţă.

”Suntem convinşi că acordurile noastre respectă pe deplin normele UE”, a declarat Viktor Orban.

Orban a mai precizat că majoritatea obstacolelor care împiedică realizarea acestui proiect au fost deja depăşite, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *