Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Rusia și China semnează noi contracte energetice

Rusia și China semnează noi contracte energetice

7 septembrie 2015
Petrol și Gaze
energynomics

Rusia şi China vor semna 20-30 de contracte în domeniul energetic, în valoare de zeci de miliarde de dolari, dar cele două ţări vor continua să aibă divergenţe asupra multor aspecte, precum livrarea gazelor, arată o analiză Stratfor. „Nu vom mai vedea o tranzacţie între Rusia şi China de magnitudinea celei din mai”, mai arată sursa citată.

Analiştii de la Stratfor au amintit că Rusia și China au economii cu o creştere încetinită, şi preconizează că Republica Populară Chineză va continua să tărăgăneze finanţarea unor proiecte majore până când va obţine condiţii mai bune. „Pe termen lung, China va deveni un partener important al Rusiei, dar nu atât de repede pe cât îşi doreşte Rusia”, concluzionează Stratfor.

Rusia s-a întors cu faţa spre China după debutul conflictului cu Ucraina şi după ce a fost sancţionată de Occident. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, pe 1 septembrie, că Rusia şi China fac progrese consistente către o alianţă strategică, ce va juca un rol important în economia mondială. Putin s-a aflat în China pe 2 şi 3 septembrie cu ocazia comemorării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, conform Bursa.

Investiţiile directe ale Chinei în Rusia s-au triplat în 2014 la 1,27 miliarde de dolari. Stratfor susţine că China a devenit al doilea mare investitor străin în Rusia după Franţa. Banca Centrală a Rusiei susţine că din China au venit finanţări de 13,6 miliarde de dolari către populaţia rusă şi companii. Singura ţară care a acordat finanţări mai mari a fost Cipru, conform sursei citate, care menţionează că cel mai probabil în spetele acestor împrumuturi se află tot entităţi ruseşti.

În mai, Moscova şi Beijing au anunţat că schimburile comerciale dintre Rusia şi China vor urca de la 95,3 miliarde de dolari în 2014 la 200 de miliarde de dolari în 2020. Dar în prima jumătate a acestui an, schimburile comerciale dintre cele două state au cunoscut o contracţie de 30% faţă de perioada similară din 2014.

Analiştii Stratfor semnalează că deşi China şi Rusia au semnat contracte de investiţii mari, puţini bani chinezeşti au mers către aceste proiecte. Stratfor susţine că nu este neobişnuit pentru China să semneze contracte importante şi să dureze mulţi ani până să le pună în aplicare. Acum că economia chineză cunoaşte o perioadă de încetinire a creşterii, China nu mai este la fel de motivată să facă noi tranzacţii foarte mari cu Rusia. În plus, China ştie că Rusia are nevoie urgentă de investiţii şi vrea să-şi securizeze termeni cât mai buni pentru tranzacţii.

Un exemplu de proiect întârziat este tranzacţia uriaşă semnată de ruşi cu China National Petroleum Corp în mai 2014. Deşi construcţia infrastructurii de transport a gazelor a început în ambele ţări, chinezii nu au dat, încă, finanţarea promisă ruşilor. Potrivit Stratfor, cele două părţi încă nu s-au înţeles asupra preţului gazelor.

Nici înţelegerea dintre China şi Rosneft nu stă mai bine. Compania rusă s-a angajat să livreze ţiţei de 270 de miliarde de dolari pe piaţa chineză. China ar fi trebuit să dea un avans pentru construcţia conductei de transport, dar plata nu a fost efectuată până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *