Acasă » Petrol și Gaze » ROPEPCA cere parlamentarilor să mențină parcursul de liberalizare a pieței de țiței și gaze

ROPEPCA cere parlamentarilor să mențină parcursul de liberalizare a pieței de țiței și gaze

2 octombrie 2017
Explorare și producție
energynomics

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) cere membrilor Parlamentului să ia o decizie care să țină cont de punctele de vedere exprimate de toate părțile interesate, inclusiv de către reprezentanții industriei. Apelul vine în pragul votului final în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților pe amendamentele propuse la OUG 64/2016 în vederea adoptării acesteia prin lege.

Într-un comunicat de presă, ROPEPCA face un apel la „înțelepciune și corectitudine în discutarea introducerii unui monopol într-o piață liberă și avertizează cu privire la riscurile pe care o astfel de decizie le ridică împotriva bunei funcționării pieței de gaze naturale”.

Membrii asociației reiau avertismentul cu privire la „consecințele negative majore probabile pe care amendamentele votate în cadrul Comisiei, dacă vor fi adoptate, le vor avea asupra industriei de explorare și producție de gaze naturale și asupra securității în aprovizionarea cu gaze naturale la nivel național și regional, pe termen scurt, mediu și lung”.

Obligația propusă pentru producătorii de gaze naturale de a comercializa întreaga cantitate de gaze naturale produsă domestic exclusiv pe platforma română de tranzacționare de gaze naturale pentru o perioadă nelimitată de timp reprezintă restricții asupra (i) acordurilor comerciale bilaterale agreate prin negociere directă, (ii) livrărilor trans-frontaliere de gaze naturale agreate prin negociere directă, reprezentând în fapt o interdicție asupra comerțului de gaze naturale direct bilateral cu furnizori, traderi și consumatori din alte State Membre, (iii) exportului de gaze naturale, (iv) dreptului producătorilor de a dispune liber de gazul natural produs, așa cum este stipulat în acordurile de concesiune încheiate cu Guvernul României. Mai mult, asemenea obligații ar constitui un regim discriminatoriu între regulile de comercializare a gazelor naturale pentru producția internă și regulile aplicabile importurilor de gaze naturale, întrucât producătorii străini vor avea dreptul de a încheia contracte bilaterale negociate direct cu consumatori mari din România, în vreme ce producătorii autohtoni de gaze naturale nu vor avea voie să încheie asemenea contracte.

„În primele luni ale anului 2017, 15 milioane MWh de gaze naturale au fost deja tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri, față de un total de 14 milioane MWh pentru întreg anul 2016. Această evoluție în activitatea de tranzacționare arată că piața română de gaze naturale se dezvoltă în sensul creșterii lichidității; astfel, o obligație a producătorilor de a tranzacționa 100% din gazul natural extras pe platforme de tranzacționare nu se justifică”, afirmă Harald Kraft, președintele ales al ROPEPCA.

În plus, propunerile votate de către Comisie reduc flexibilitatea pieței prin permiterea licențierii unei singure platforme de operare, precizează ROPEPCA. Aceasta s-ar traduce în esență în transferarea responsabilității pentru funcționarea pieței de gaze naturale într-o mare măsură către instituții guvernamentale, și ar crea o singură platformă de piață, cu atribuții monopoliste. Amendamentele nu reflectă scopul și natura reglementărilor europene din sectorul gazelor naturale și nu sunt susținute de precedente din alte state membre.

În opinia membrilor ROPEPCA, amendamentele votate ar putea avea un impact negativ direct asupra dezvoltării de infrastructură de gaze naturale din România și interconectarea cu țările vecine, deoarece investițiile de infrastructură necesită de regulă angajamente de plată pe termen lung din partea participanților la piață.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active.

ROPEPCA reunește 19 dintre cei mai importanți deținători de acorduri de concesiune petrolieră onshore încheiate cu statul român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *