Acasă » Interes general » ROPEPCA avertizează asupra importurilor mari de gaze, provocate de politica fiscală discriminatorie

ROPEPCA avertizează asupra importurilor mari de gaze, provocate de politica fiscală discriminatorie

Faptul că România a importat anul trecut de 6,3 ori mai multe gaze decât în 2015 a fost provocat de o politică fiscală discriminatorie, susține Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Asociația atrage atenția asupra celor mai recente evoluții din piața de țiței și gaze și solicită politici publice care să încurajeze menţinerea producției locale de petrol.

”Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, importurile de gaze ale României au crescut anul trecut cu 629%, comparativ cu 2015, ajungând la 1,185 milioane de tone echivalent petrol, în timp ce producția domestică de gaze a scăzut în 2016 cu 12,5%, totalizând 7,487 milioane tone echivalent petrol”, spun oficialii Asociației.

”Aceste schimbări majore ale balanţei importurilor de hidrocarburi reprezintă materializarea riscului asupra căruia ROPEPCA a atras atenţia în repetate rânduri, anume că producţia internă de gaze naturale este discriminată în raport cu importurile, ca urmare a unei politici fiscale ce nu reflectă realităţile pieţei locale (continuarea impozitării suplimentare a veniturilor obţinute din liberalizarea pieţei gazelor şi a pragului de 72 lei/MWh în condiţiile în care preţurile pe piaţă au fluctuat în 2016 sub acest nivel).”

Oficialii ROPEPCA susțin că politica de preț fix trebuie schimbată, ea riscând să îşi adâncească efectele în condiţiile în care, odată oprite, sondele pot fi repornite doar cu costuri semnificative sau nu mai pot fi repornite deloc.

”Pe fondul unei cereri constante, creşterea masivă a importurilor de hidrocarburi are un impact negativ atât asupra securităţii energetice, cât şi asupra economiei naţionale. Poziţia favorabilă a României la nivel european în ceea priveşte independenţa energetică este uşor de deturnat prin implementarea unor politici naţionale care nu ţin cont de realităţile industriei. Totodată, amintim că o investiție de 1 miliard de euro se traduce într-o contribuție a sectorului de 3,2 miliarde de euro în PIB , astfel că orice scădere a producţiei şi respectiv a investiţiilor se reflectă proporţional în PIB-ul României”, mai spun oficialii ROPEPCA.

Totodată, ROPEPCA face apel către autoritățile statului pentru o corectă și onestă abordare a problemelor cu care se confruntă piața de țiței și gaze și reamintește tuturor părților implicate nevoia de documentare și informare publică corectă, precum și de dialog consolidat pentru asigurarea unui cadru legislativ predictibil şi a unui pachet fiscal care să susțină industria, în beneficiul direct al întregii economii româneşti.

„Orice decizie politică și fiscală ce ignoră realităţile pieţei locale şi profilul industriei afectează sustenabilitatea producţiei, atractivitatea investițiilor și duce în fapt la pierderi economice și de securitate energetică. În condiţiile în care noul Executiv a anunţat că va definitiva în scurt timp noul cadru fiscal privind industria de ţiţei şi gaze, apreciem că este esenţial ca dezbaterea din spaţiul public să se bazeze pe cifre reale şi pe analize calificate astfel încât dialogul purtat cu partenerii instituţionali să conducă la cele mai bune decizii, pentru susținerea industriei şi pentru dezvoltarea întregii economii româneşti”, afirmă Mark Wagley, preşedintele în exerciţiu al ROPEPCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *