Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rompetrol Downstream și ENI pierd procesul cu Consiliul Concurenței

Rompetrol Downstream și ENI pierd procesul cu Consiliul Concurenței

13 iulie 2015
Consumatori
energynomics

Rompetrol Downstream şi ENI România au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurenței, prin care atacaseră amenda primită pentru o înțelegere de tip cartel, scrie Mediafax. Deși decizia arată că legea concurenței a fost încălcată, Înalta Curte de Casație și Justiție a României le-a redus suma de plată la 2% din afacerile pe 2010, de la 2,6%.

Potrivit deciziei instanţei, Rompetrol Downstream este obligată să plătească 122,73 milioane de lei, iar ENI România are de plătit o amendă care se ridică la 8,61 milioane de lei.

De asemenea, instanţa a confirmat irevocabil la începutul lunii iulie încălcarea legii concurenţei și de către compania petrolieră MOL Romania, prin participarea la o înţelegere de tip cartel pe piaţa carburanţilor. Instanţa a redus însă amenda aplicată de autoritatea de concurenţă companiei MOL cu 20%, de la 80,2 milioane de lei la 64,2 milioane de lei.

În dosarul cartelizării din sectorul distribuției de carburanți, mai sunt trei procese aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: cu OMV Petrom, OMV Petrom Marketing și Lukoil România, amendate cu 366,5 milioane de lei (OMV Petrom), 137,2 milioane de lei (OMV Petrom Marketing) și 136,8 milioane de lei (Lukoil România).

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat cele şase companii petroliere cu amendă cumulată de aproape 880 de milioane de lei (205 milioane de euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.