Acasă » Petrol și Gaze » Romgaz propune dizolvarea Amgaz, operator de înmagazinare de gaze

Romgaz propune dizolvarea Amgaz, operator de înmagazinare de gaze

energynomics

Administratorii Romgaz propun dizolvarea și lichidarea firmei Amgaz, compania care operează depozitul de gaze Nadeș din județul Mureș, arată un document emis de compania producătoare de gaze controlată de statul român. Propunerea va fi votată în întâlnirea acționarilor din 16 iunie.

Amgaz, companie înființată în 2003, este deținută în proporție de 35% de Romgaz și 65% de ENGIE. Conducerea Romgaz propune acţionarilor desemnarea firmei Business Recovery BD&A SPRL în calitate de lichidator.

Alunecările de teren din 2009 au făcut imposibilă înmagazinarea gazelor în depozitul Nadeș iar acțiunea de evaluare a amplasamentului a ajuns la concluzia că nu este oportună refacerea capacității de înmagazinare de adâncime.

“Conform ultimului aviz primit de la ANRM, ce viza programul de înmagazinare subterană a gazelor naturale în depozitul Nadeş – Prod – Seleuş, societatea nu a înmagazinat gaze naturale, însă avea obligaţia de a furniza un studiu tehnico-economic care să stabilească statutul depozitului Nadeş”, se arată în nota de fundamentare a convocatorului AGEA.

Activitatea de înmagazinare de adâncime a fost sistată din 2009 și anul trecut acționarii Romgaz au aprobat majorarea capitalului social al Amgaz cu 1,9 milioane de lei. Expertiza tehnică a relevat faptul că există riscul unor penalități de 31 de milioane de dolari dacă depozitul continuă să dețină licență și concesiune de înmagazinare.

Astfel, în 2015 administratorii Romgaz propuneau încetarea concesiunii, finanțarea și efectuarea lucrărilor de abandonare a sondelor (costuri estimate la 250.000 de euro) și lichidarea operatorului.

Dimpotrivă, între 2009 și 2012 era propus un plan de dezvoltare axat pe realizarea de lucrări destinate măririi capacității de înmagazinare a Amgaz de la 50 de milioane de metri cubi la 300 de milioane de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *