Acasă » Petrol și Gaze » Romgaz inaugurează staţia de comprimare de la Sărmăşel, o investiţie de 53 de milioane de euro

Romgaz inaugurează staţia de comprimare de la Sărmăşel, o investiţie de 53 de milioane de euro

19 iulie 2016
Petrol și Gaze
Gabriel Avăcăriței

Miercuri va fi dată în folosinţă noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale, aferentă depozitului de înmagazinare de la Sărmăşel (judeţul Mureş).

Proiectul reprezintă o investiţie în de 237,4 milioane lei (circa 53,6 milioane euro), iar lucrările au fost realizate de Condmag Braşov şi Inspet Ploieşti. Lucrările la această staţie au demarat în iulie 2013, iar Condmag a executat 58,2% din valoarea proiectului.

Condmag Braşov este în insolvenţă din vara lui 2015, an pe care l-a încheiat cu o pierdere de 25 de milioane de lei (aproape egală cu cifra de afaceri) şi peste 260 de angajaţi. Personalul s-a redus cu două treimi din 2010 (974 de salariaţi), iar ultimii patru ani au fost toţi pe minus, cu o pierdere cumulată de peste 83 de milioane de lei (18 milioane de euro).

În cazul Inspet Ploieşti, lucrurile stau cu totul altfel: deşi a pierdut circa 40% din angajaţi, compania s-a menţinut pe profit în fiecare an din 2010, în 2015, şi a raportat un profit cumulat de peste 78 de milioane de lei (17 milioane de euro).

Romgaz pregăteşte noi investiţii

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Victor Grigorescu, ministrul Energiei a anunţat că între investiţiile viitoare ale Romgaz se numără şi un proiect de modernizare a centralei energetice Iernut.

„Romgaz va proceda la modernizarea capacităţii de producţie, este vorba de o investiţie de câteva sute de milioane de euro”, a precizat Grigorescu, care a adăugat că proiectul va fi scos la licitaţie: „Va fi scoasă la licitaţie publică execuţia, încredinţarea unui contract de antrepriză pentru execuţia lucrărilor de modernizare a centralei”.

„Companiile de stat, cel puţin cele din energie, sunt încurajate să investească şi am avut discuţii în extenso cu conducerea din fiecare companie din energie pe parcursul acestui an, în legătură cu proiectele lor de investiţii. Şi o să vedeţi asta şi în perioada următoare”, a mai spus Grigorescu.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *