Acasă » Interes general » Romgaz, evaluată la 2,55 miliarde de euro în urma celei mai importante privatizări la bursă

Romgaz, evaluată la 2,55 miliarde de euro în urma celei mai importante privatizări la bursă

1 noiembrie 2013
Interes general
Bogdan Tudorache

Cele 15% din Romgaz s-au vândut pentru suma de 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro) în cadrul celei mai mari privatizări românești pe piața de capital, ceea ce evaluează compania la aproximativ 2,552 miliarde de euro. Această valoare este  în concordață cu estimările analiștilor care au estimat  tranzacția la nivelul mediei globale a unui multiplicator preț pe profit (Price Earning Ratio, PER) de peste 9, cu mult peste media oferită de prețurile de vânzare ale companiilor similare din zona Europei Centrale și de Est, de 7,5.

În același timp, apetitul insațiabil al tranșei de retail pentru acțiunile Romgaz, care a suprasubscris oferta de peste 18 ori, a condus la o majorare a tranșei oferite micilor investitori la 20% din total, în timp ce acționarii mari au preferat să cumpere în proporție de 60% certificate de depozit globale de la Londra (global depository receipts, GDR) bazate pe activul Romgaz, în detrimentul tranșei mari de la Bursa de Valori București.

Pe segmentul micilor investitori de pe piața locală cererea a fost împinsă spre 1 miliard de euro, chiar dacă ”perla coroanei” economiei românești a înregistrat în primele nouă luni venituri din vânzări de 2,58 mld. lei, în scădere cu 10%.

România intră finalmente în atenția investitorilor globali

Odată cu IPO-ul (oferta publică inițială) Romgaz, piaţa de capital din România intră în scena globală, spune CEO-ul Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski.

Noi, la Bursa de Valori Bucureşti suntem mândri şi mulţumiţi să ştim cât de mulţi investitori români au decis să ia parte la acest proiect istoric. Poziţia Bursei de Valori Bucureşti a fost dintotdeauna aceea că cererea locală pentru acţiuni Romgaz nu ar trebui subestimată, atunci când a fost conceput planul pentru această tranzacţie importantă. Acum suntem siguri că această cerere locală este formată din investitori individuali şi instituţionali din România”, a spus Sobolewski.

Investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă iar preţul a fost fixat la 30 lei pentru o acţiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit, rezultând un cost de 9,25 dolari pentru certificate de depozit (GDR) vândute pe piaţa de la Londra.

Ne aflăm acum într-un moment de importanţă strategică pentru această tranzacţie. Poziţia noastră a fost întotdeauna că nu ar trebui să urmăm opinii superficiale sau să ne încadrăm în stereotipuri, conform cărora investitorii instituţionali şi-ar dori să ia doar Ceritificate Globale Romgaz, tranzacţionabile în afara României. Nici un stereotip nu ar trebui să fie admis atunci cand vorbim despre interesele pieţei de capital din România, despre economia românească şi despre siguranţa investitorilor locali şi internaţionali”, a mai spus  Sobolewski în seara închiderii ofertei.

O piaţă de capital eficientă şi sănătoasă are nevoie de concentrarea lichidităţii. Investitorii locali, atât cei individuali, cât şi cei instituţionali au nevoie de contrapărţile lor internaţionale. Au nevoie de ei aici, în Bucureşti, la Bursa de Valori Bucureşti. Calitatea mecanismului de formare a preţului depinde în mare parte de prezenţa lor. În plus, investitorii internaţionali au nevoie de prezenţa investitorilor locali. Este de o importanţă crucială pentru fiecare dintre aceste grupuri de investitori în parte şi pentru toţi la un loc.”

Statul a atras peste 382 milioane euro, aproape de maximul vizat

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasă, de 382 milioane euro, se apropie de valoarea maximă vizată. Aproximativ 40% din acţiunile şi certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România şi 60% investitorilor instituţionali din afara României.

Includerea în ofertă a GDR-urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, fiind alocat pe acest segment 36% din ofertă.

La preţul stabilit, de 30 lei, capitalizarea de piaţă a companiei este de aproximativ 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

Niţă: Romgaz trebuie să fie „un jucător în Marea Neagră” şi să exploreze şi gazele de şist

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, spune că Romgaz trebuie să fie „un jucător în Marea Neagră” şi nu exclude posibilitatea ca producătorul de gaze să se implice şi în explorarea gazelor de şist continentale.

Romgaz trebuie să fie un jucător în Marea Neagră (pentru explorarea şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră, n.r.). România nu trebuie să stea în afara acestui joc energetic„, a afirmat Niţă.

Întrebat dacă departamentul pentru energie ia în calcul şi implicarea Romgaz în explorarea potenţialelor zăcăminte de gaze de şist din România, Niţă a răspuns „de ce nu?”.

El a prezentat vineri rezultatele ofertei de la Romgaz, producătorul de gaze naturale deţinut de stat vânzând 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 382,8 milioane euro), aproape de maximul vizat, de 1,85 miliarde lei.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar 14,9% aparţin Fondului Proprietatea.

Bogdan Tudorache

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *