Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Romgaz cere guvernului separarea activităţii de stocare

Romgaz cere guvernului separarea activităţii de stocare

Bogdan Tudorache

Reprezentanții Romgaz au solicitat, în cadrul vizitei de lucru a Ministrului energiei, întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri, Andrei Gerea, sprijin privind recunoașterea legislației Europene în materie de achiziții publice în activitățile de exploatare, separarea legală și funcțională a activității de înmagazinare a Romgaz și recunoașterea caracterului strategic al depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Managementul Romgaz i-a prezentat ministrului, la solicitarea acestuia, o situație cu privire starea curentă a societății, măsurile luate în sensul siguranței în aprovizionare, asigurarea rezervelor şi situația înmagazinărilor. De asemenea, au fost discutate problematici referitoare la sprijinul pe care Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri îl poate acorda, în special în sensul soluționării unor neclarități de natură legislativă și juridică.

”Romgaz este una dintre cele mai prețioase companii în care statul român este acționar. Suntem interesați în mod deosebit de activitatea acesteia și intenționăm să sprijinim demersurile pe care Romgaz le face în sensul dezvoltării. De asemenea, asigurarea unui cadru legislativ care să permită o funcționare optimă a societății pe piața concurențială este, din punctul nostru de vedere, o prioritate”,  a afirmat Andrei Gerea.

Cu ocazia prezenței la Mediaș, Andrei Gerea a efectuat o vizită în teren, la una dintre sondele Romgaz, precum și la stația de comprimare Deleni și la stația de uscare a gazului de la Botorca.

Stația de comprimare Deleni a fost modernizată printr-o investiție de 89 mil lei – în numai 8 luni, și a fost dată în funcțiune în octombrie 2011. Este o linie modernă, de ultimă generație, cu consumuri tehnologice reduse, minimizându-se astfel impactul asupra mediului. Stația de comprimare de câmp aspiră gazul la 2,5 bari, comprimându-l până la 30 de bari, acesta fiins ulterior dirijat în conducta magistrală a Transgaz. Debitul este de 2 mil mc/zi.

Stația de uscare Botorca a fost modernizată printr-o investiție de cca 9 mil lei, lucrarea fiind executată într-un an. Unitatea a fost pusa în funcțiune în noiembrie 2005, asigurând o calitate a gazelor naturale la standardele europene (punct de roua -15 grade Celsius). Parametrii de lucru sunt de 18-32 bari, cu un debit maxim pe zi de 2,5 mil mc.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *