Acasă » Petrol și Gaze » Romgaz anunță că și-a îndeplinit și depășit cota obligatorie de stocare

Romgaz anunță că și-a îndeplinit și depășit cota obligatorie de stocare

3 noiembrie 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

Romgaz și-a îndeplinit obligația de stocare de gaze, conform ordinului ANRE, depășind chiar cantitatea obligatorie cu 111%. ”Avem înmagazinate 633,83 milioane metri cubi gaze naturale, depășind obligația de stocare conform ordinului ANRM”, susțin oficialii companiei.

”Romgaz își reafirmă angajamentul pentru a respecta toate reglementările în vigoare și subliniază că orice informație nereală referitoare la aprovizionarea cu cantitățile de gaze naturale necesare vehiculată în presă poate alimenta o criza nereală în piața gazelor, în apropierea sezonului rece”, au mai spus oficialii companiei.

La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi (avea obligația să înmagazineze peste 300 milioane metri cubi), iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi, depășind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toți operatorii din piață.

În total, incluzând depozitul Depomureș, la ora actuala România are înmagazinată o cantitate de gaze de 2,18 miliarde metri cubi.

Și secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a declarat joi, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), că România dispune de suficiente gaze în depozite. „Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an”, a spus Tudorache, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, directorul general al Engie România, Eric Stab, a declarat joi la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie că gazele s-ar putea dovedi insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației. Oficialul Engie România a deplâns faptul că Guvernul nu a elaborat un plan de urgență pentru iarna viitoare, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți: “Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupți și în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse”, a precizat Stab.

Conform Deciziei ANRE din 30 octombrie 2017, stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel național pentru titularii licențelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienților finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienți finali casnici — 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienți finali producători de energie termică, numai pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației — 3,46 milioane MWh și stoc aferent categoriei de clienți finali noncasnici 7,009 milioane MWh.

În prezent, pe piața românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureș și Amgaz. De asemenea, există 34 de societăți de distribuție și furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi — cei mai mari fiind Distrigaz Sud și E.ON Gaz Romania și 76 de furnizori pe piața angro.

Dispeceratul Energetic Național se așteaptă ca în această iarnă să avem o situație similară cu cea de iarna trecută, când au existat consumuri-record de electricitate și de gaze naturale, ca urmare a temperaturilor extrem de scăzute (minus 15-20 de grade) înregistrate pentru o perioadă de 7-10 zile, potrivit proiectului privind Programul energetic pentru iarna 2017 – 2018, elaborat de Ministerul Energiei.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *