Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Rompetrol Rafinare – afaceri și pierderi în scădere după primul semestru

Rompetrol Rafinare – afaceri și pierderi în scădere după primul semestru

13 august 2013
Consumatori
energynomics

Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a raportat pentru primul semestru pierderi de 78,43 milioane dolari, cu 40% mai mici faţă de nivelul de 131,83 milioane dolari înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2012, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 13%, la 1,96 miliarde dolari. Cifra de afaceri a companiei a fost în primele şase luni ale anului trecut de 2,26 miliarde dolari.

Contracție de 18% în sectorul de rafinare

Pe partea de rafinare, compania a raportat afaceri de 1,71 miliarde dolari, cu 18% sub nivelul de 2,08 miliarde dolari atins în intervalul similar din 2012, ca urmare a scăderii cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere şi opririi planificate a activităţii de producţie a rafinăriei Petromidia, în perioada martie-aprilie, potrivit unui comunmicat al grupului Rompetrol.
Pierderile aferente sectorului de rafinare au scăzut în intervalul analizat cu 37%, de la 112,9 milioane dolari la 71,2 milioane dolari.
Vânzările de carburanţi de pe piaţa internă şi cea externă au totalizat 1,2 milioane tone, dintr-un total de 1,6 milioane tone procesate.
Rafinaria Petromidia reprezintă peste 40% din capacitatea de rafinare a României. Compania kazahă de stat KazMunayGas, proprietarul grupului Rompetrol, a investit în rafinărie 1,3 miliarde de dolari în perioada 2007-2012, potrivit comunicatului.

Distribuția aduce profit, chiar la volume mai mici

Cifra de afaceri consemnată de Rompetrol Rafinare în zona distribuţiei de carburanţi a scăzut în intervalul cu 5% în primul semestru, de la 1,22 miliarde dolari la 1,17 miliarde dolari.
Rompetrol Rafinare a reuşit să obţină în primul semestru un profit net de 324.136 de dolari pe partea de distribuţie a carburanţilor, de la pierderi de 22,89 milioane de dolari în primele şase luni ale anului precedent, chiar dacă volumele vândute au scăzut cu 4% în retail şi cu 2% în zona en-gros.
Segmentul de distribuţie a carburanţilor cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Afaceri de 100 de milioane de dolari în petrochimie

O scădere mai accentuată a fost înregistrată în sectorul petrochimiei, unde afacerile au coborât cu 22%, de la 132 milioane dolari la 103,16 milioane dolari. Totodată, pierderile înregistrate pe acest segment de business s-au redus de la 11,4 milioane dolari la 7,1 milioane dolari.
Segmentul de distribuţie a carburanţilor cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.
KazMunayGas a preluat grupul Rompetrol în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare şi ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemical, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas. Rezultatele sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *