Acasă » Electricitate » Nuclear » ROMATOM: Acordul de la Paris va defini politicile globale de energie și mediu

ROMATOM: Acordul de la Paris va defini politicile globale de energie și mediu

17 decembrie 2015
Electricitate
energynomics

Industria nucleară din România salută rezultatul negocierilor internaționale de la Paris privind schimbările climatice, anunță organizația reprezentativă ROMATOM. Conferința din capitala Franței a confirmat tranziția ireversibilă către o planetă cu conținut redus de carbon, din care a rezultat un acord pe care 195 de state au căzut de acord.

”Industria nucleară din România apreciază limbajul echilibrat al acordului, care denotă o abordare neutră a tehnologiilor de producere a energiei electrice cu emisii reduse de carbon. Încheierea Acordului de la Paris, <>, va defini, pe termen mediu și lung, abordarea politicilor energetice și de mediu la nivel global. Orientarea către politici și proiecte menite să contribuie la reducerea emisiilor de carbon este, cu siguranță, și în atenția autorităților din România. Trebuie spus că proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, așteptat de industria nucleară din România, se încadrează în aceste cerințe, nuclearul fiind o tehnologie cu emisii reduse de carbon.”, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al ELCOMEX IEA, compania care deține președinția ROMATOM.

În atingerea consensului asupra unei abordări nediscriminatorii, un rol important l-a jucat inițiativa „Energia Nucleară pentru Climă” (Nuclear4climate) lansată de Societatea Franceză pentru Energia Nucleară (SFEN), Societatea Nucleară Americană (ANS) şi Societatea Nucleară Europeană (ENS), inițiativă susținută și de Forumul Atomic Român – ROMATOM, Asociația Română „Energia Nucleară” – AREN, împreună cu Rețeaua AREN Young Generation (AREN-YGN) România si Asociația Women în Nuclear (WIN) România, opinează ROMATOM.

Finalizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă va contribui, împreună cu Unitățile 1 și 2, la reducerea substanțială a emisiilor de carbon, creșterea securității energetice a României și asigurarea unei energii electrice la prețuri suportabile pentru consumatori, mai susține organizația.

În prezent, cele 130 de reactoare nucleare existente în UE generează aproximativ 30% din toată electricitatea produsă în Uniune, și reprezintă aproximativ jumătate din electricitatea cu emisii reduse de carbon generate în cadrul comunității europene.

***

ROMATOM s-a constituit la 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum și două asociaţii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, ROMATOM numără peste 30 de membri. Asociația are drept scop promovarea utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare în România și susținerea programului nuclear național, precum și coordonarea tuturor activităților asumate prin aderarea și participarea Asociației la FORATOM – Forumul Atomic European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *