Acasă » Electricitate » România va solicita Comisiei Europene încă doi ani pentru reducerea poluării termocentralelor

România va solicita Comisiei Europene încă doi ani pentru reducerea poluării termocentralelor

1 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

România va solicita Comisiei Europene (CE) să amâne cu doi ani termenul până la care termocentralele au obligaţia de a reduce emisiile poluante, ţinta fiind ratată din cauza lipsei fondurilor necesare, a declarat marţi Ministrul Delegat pentru Energie Constantin Niţă. „Va trebui să cerem amânarea cu doi ani a perioadei pentru reducerea emisiilor de CO2 la termocentrale. Ne trebuie foarte mulţi bani, iar ţinta pentru retehnologizări nu a fost atinsă din cauza lipsei banilor”, a afirmat Constantin Niţă.

El a adăugat că termocentrale precum Mintia, Craiova, Turceni şi multe centrale termice aflate în administarea primăriilor din oraşe au nevoie de retehnologizări. Pe de altă parte, Constantin Niţă a atenţionat autorităţile locale care au în administrare CET-uri în cogenerare că trebuie să plătească valoarea combustibililor utilizaţi. Multe astfel de centrale au însă datorii mari către furnizorii de materii prime din cauza că au încasări slabe de la clienţi şi pentru că multe primării nu dispun de fondurile necesare.

O analiză financiară a multora dintre sutele de termocentrale din România ar putea sugera că amânarea termenului de conformare la normele de emisie europene nu reprezintă câștigarea unui necesar te timp pentru retehnologizare, ci reprezintă timp pentru menținerea cât mai mult în funcțiune în starea actuală, în caz contrar fiind necesară închiderea lor.

Amânarea reducerii poluării termocentralelor a fost pusă pe tapet de România din ianuarie 2013. La acea dată Guvernul României urma să transmita CE un Plan Național de Tranziție pentru instalații mari de ardere pentru perioada 2016-2020, pentru a se conforma la Directiva 75 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale. Prin intermediul acestui plan, o serie de 42 de unități din 28 de termocentrale au primit amânarea termenului până la care trebuie să se confomoze in limitele de emisie poluante ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *