Acasă » Electricitate » România va atinge un grad de interconectare de 15-16%, se lucrează la mecanismul de capacitate

România va atinge un grad de interconectare de 15-16%, se lucrează la mecanismul de capacitate

4 aprilie 2019
Electricitate
Energynomics

Bogdan Tudorache

România va atinge un grad de interconectare de 15-16% cu vecinii, iar în prezent Ministerul Energiei lucrează la refacerea mecanismului de capacitate, susține Elena Popescu, director general în cadrul Ministerului Energiei.

„Un aspect important în cadrul Proiectului Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice 2021-2030 este constituit de interconectare, iar România urmărește să atingă un grad de 15-16% până în 2030”, a spus Popescu, în cadrul unui eveniment organizat de EPG.

Ministrul este conștient de faptul că nu există tranziție energetică fără cuplarea piețelor. În același timp, se lucrează la stabilirea unui nou mecanism de capacitate, întrucât capacitățile raportate în prezent nu corespund realității.

Pentru modelarea din 2030, ME a luat în considerare o creștere a cererii de energie care va duce la includerea a 4.300 MW de eolian și 3.000 MW de solar în ținta de 27,9% propusă în prezent de guvernul actual al României. Cărbunele va rămâne o componentă importantă în mix, dar „va trebui să avem în vedere costul social”, a mai spus Popescu.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *