Acasă » Regenerabile » România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

28 martie 2023
Electricitate
energynomics

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030 prin Planul național integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030, dar printr-o re-analizare se va ajunge la 34%, a afirmat, luni, Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Prin planul național integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice ne-am asumat ca şi surse de energie regenerabilă aproximativ 30,7%, dar printr-o reanaliză vom ajunge la 34% Dimensiunea de eficiență energetică ocupă un rol important în plan național. Nu numai că asigură o siguranță energetică, dar şi o tranziție către o energie mai curată, mai verde, o energie a viitorului. Europa şi-a asumat ca până în anul 2050 să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, iar până în anul 2030 ne-am asumat să reducem emisiile de gaze cu 55%”, a menționat Casian Nițulescu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, prin investiții în eficiență energetică, România poate avea numeroase beneficii precum o scădere majoră a consumului de energie, o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi, nu în ultimul rând, o îmbunătățire a mediului şi o creştere a calității vieții.

Totodată, secretarul de stat a menționat că printr-un audit energetic pot fi identificate zonele vulnerabile de consum, iar printr-un management energetic se poate asigura o coordonare mai bună a companiilor. Pe de altă parte, prin investiții în echipamente cu consum scăzut de energie poate creşte rentabilitatea companiilor, iar prin asigurarea de producție de energie electrică din surse regenerabile pot fi scăzute facturile, astfel că se poate asigura o rentabilitate a companiilor.

În ceea ce priveşte eficiența energetică în clădiri, Casian Nițulescu a precizat că aceasta este „o activitate destul de complexă” de care se ocupă Ministerul Dezvoltării.

„Prin investiții în eficiență energetică în clădiri se poate asigura o rentabilitate maximă – şi anume investiții în termie, în termoizolarea clădirii, a pereților, a pardoserilor, a acoperişurilor”, a precizat acesta. Totodată, secretarul de stat a făcut referire la utilizarea eficientă a iluminatului, precum şi la investiții în alimentarea cu energie electrică din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *