Acasă » Electricitate » Distribuţie » România, posibil furnizor de energie electrică pentru Republica Moldova din 2015

România, posibil furnizor de energie electrică pentru Republica Moldova din 2015

21 ianuarie 2014
Distribuţie
energynomics

România ar putea livra energie electrică Republicii Moldova începând cu anul 2015, în urma unor investiţii pentru interconexiunea liniilor electrice Isaccea-Vulcăneşti. Acesta, dar şi alte proiecte în domeniul energetic au fost discutate luni la Chişinău în cadrul unei întrevederi a ministrului delegat pentru energie, Constantin Niţă, cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au discutat despre construcţia a liniilor de înaltă tensiune Vulcăneşti-Isaccea şi Străşeni-Ungheni-Iaşi, pentru a extinde capacitatea de transport între cele două ţări, şi despre construirea unor staţii de cuplare în curent continuu de tip back-to-back pe aceste linii, potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău.

Instalarea unor convertoare back-to-back pe linia electrică Vulcăneşti-Isaccea ar permite livrarea, din 2015, a importurilor de electricitate din România. De asemenea, a fost discutată şi posibilitatea ca România să finanţeze proiectul Staţia Back&Back Vulcăneşti cu aproape 65 de milioane de euro.

Oficialii au vorbit şi despre problemele care ţin de administrarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi termenii de livrare a gazelor. În acest context, Constantin Niţă l-a informat pe Iurie Leancă despre faptul că la începutul lunii ianuarie pe teritoriul României lucrările la gazoduct au fost finalizate. Acest gazoduct, care va avea lungimea de 43 de kilometri, va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova. Investiţia depăşeşte 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro provin din fonduri europene.

Ministrul Constantin Niţă a apreciat că discuţiile privind interconectarea reţelelor de gaze şi electricitate au avansat în ultimele luni, iar dezvoltarea acestor proiecte va permite diversificarea surselor de aprovizionare în vederea asigurării securităţii energetice.
Premierul Iurie Leancă a dat asigurări că proiectele bilaterale din acest domeniu vor fi realizate “cu maximă eficienţă”, notează comunicatul guvernului de la Chişinău.

Sursa

economica.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.